Geschreven door Martijn Buurman
Gepubliceerd op
2014 staat alweer voor de deur! Een goed moment om kort terug te kijken naar 2013 en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.
2013: een jaar van overleven
2013 is een jaar van overleven geworden voor veel functioneel beheerders. De druk op veel functioneel beheer afdelingen was groot door de continue werkdruk en het reorganisatiespook dat in zowat alle branches en bedrijven op bezoek is geweest. Veel functioneel beheerders zijn dan ook op zoek naar een nieuwe uitdaging. Omdat ze de reorganisatie niet overleeft hebben óf omdat ze de werkdruk zat zijn en niet meer "geleefd" willen worden...
Tijd voor het structureel verbeteren en professionaliseren van functioneel beheer is er niet geweest in 2013. Nog steeds zijn er veel te veel functioneel beheerders die ongewild slechts reactief bezig kunnen zijn, acteren als een veredelde 1e lijns helpdesk en fungeren als een soort van kliko: "Leg maar bij functioneel beheer neer, die lossen het wel op.". Geen wonder dat veel functioneel beheerders op hun tenen hebben gelopen het afgelopen jaar.
Van probleemoplossers naar probleemvoorkomers
Heel vaak komt het werk van een functioneel beheerder neer op het acteren in een vicieuze cirkel: functioneel beheerders staan in veel organisaties bekend als "de probleemoplossers". Zo worden ze dan ook benaderd en volgestopt met op te lossen incidenten en snel door te voeren wijzigingen. Doordat we als functioneel beheerders primair ingesteld om onze klanten goed te bedienen, zijn we voornamelijk bezig met het wegwerken van deze taken. Hierdoor nemen/krijgen we weinig tot geen tijd om onze processen en communicatie te verbeteren zodat functioneel beheerders voortaan worden gezien als "probleemvoorkomers".
De onderliggende problematiek betreft veelal het niet goed over de bühne kunnen krijgen van de meerwaarde van functioneel beheer voor de organisatie. De business weet niet dat functioneel beheer incidenten kan voorkomen, een waardevolle gesprekspartner is bij het (beschrijven van) het wijzigen van de informatievoorziening en een belangrijke rol speelt in de borging van de kwaliteit van nieuwe systemen en wijzigingen. Daardoor is het heel lastig om uit deze vicieuze cirkel te ontsnappen. Hier ligt dus een mooie doelstelling voor 2014!
2014: het jaar van waardering en meerwaarde
Het jaar 2014 zal wat ons betreft dus in het teken staan van waardering voor en de meerwaarde van functioneel beheer. Dat ligt niet alleen bij de stakeholders, daar zullen we ook als vakbroeders zelf veel werk in moeten verzetten! Naast het beter duidelijk maken wat onze meerwaarde is, die moeten we ook hard (= meetbaar) kunnen maken. En die meerwaarde zit niet in het aantal afgehandelde incidenten. Denk hierbij eerder aan het structureel verbeteren van de informatievoorziening door deze beter te laten aansluiten bij de dagelijkse processen in de organisatie. Wat betekent dat concreet? Bijvoorbeeld het terugdringen van redundante en inconsistente informatie in de informatievoorziening, het verbeteren van de kwaliteit van de informatie en het vaststellen en structureel verminderen van veel voorkomende incidenten. Een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk.
Hoe dan ook, het wordt een spannend jaar voor functioneel beheer. Blijven we reactief optreden en als "kliko" fungeren of gaan we hard aan de slag om als serieuze partner gezien te worden bij het verbeteren van de informatievoorziening?
Ik wens jullie fijne feestdagen en veel wijsheid, plezier en succes in 2014!