Het IV-Cafe: Dé podcast over informatievoorziening management

Wat is het ultieme doel van de informatievoorziening (IV)? Wat ons betreft is dit vrij simpel te duiden: het mogelijk maken van effectieve, efficiënte en onderscheidende dienstverlening of productie door de juiste informatie, op het juiste moment, aan de juiste mensen te presenteren. Simpel te duiden, maar niet zo simpel te organiseren en in te richten. Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan. Je kan deze podcast ook kennen als 'Grip op informatiemanagement'. 
 
Je kunt alle afleveringen luisteren via jouw favoriete podcast app. 
 
Naar de podcast

Seizoen 2 aflevering 2: De Nederlandse techsector en datageletterdheid

“Nederlandse tech-sector luidt noodklok. We lopen flink achter op andere landen.” Uit een jaarlijks rapport van Techleap blijkt dat de groei van de Nederland techsector achterblijft. Rob en Arjen laten weten wat ze ervan vinden. Gaat het over ‘paniekvoetbal’, of is het een terechte noodklok? Misschien speelt Nederlandse wet- en regelgeving wel een rol in het succes van de Nederlandse techsector? En welke kennis heeft men binnen de overheid nou echt van deze sector. Jeroen heeft daarbij nog een interessant artikel:

 

“Het verbeteren van datageletterdheid heeft positieve invloed op interne prestaties van de overheid.” Dat bleek uit een onderzoek onder 120 gemeentes van hogeschool Utrecht. Een bemoedigend artikel waar onze podcasters enthousiast van worden.

 

Om te beginnen stelt Jeroen de heren de vraag: Wat is data? Arjen weet binnen 30 seconden uit te leggen waar het om gaat (wat voor Arjen echt knap is).

Arjen en Rob weten als geen ander wat nou écht de stand van zaken is van deze datageletterdheid en digitale vaardigheden. Ervaren zij ook dat het zo goed gaat binnen de overheid? Iedereen wil datagedreven werken. Arjen legt uit wat nou het verschil tussen datagedreven werken en datagestuurd (en waarom dat belangrijk is)?

Seizoen 2 aflevering 1: Ketensamenwerking

"Informatievoorziening overstromingsrisico's schiet tekort." Zo luidde een nieuwskop van Vereniging Eigen Huis halverwege januari. Jeroen pakt deze krantenkop erbij om samen met Rob en Arjen aan de hand van deze casus in ketensamenwerking te duiken. Hoe zou er samengewerkt moeten worden tussen verschillende organisaties? Arjen en Rob delen hun kijk daarop en houden eens tegen het licht waar we allemaal rekening mee moeten houden.

 

Jeroen vraagt zich af welke gegevens er wel en niet uitgewisseld moeten worden? En wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het voorzien van informatie over bijvoorbeeld overstromingsrisico's? Arjen en Rob geven voorzichtig ook wat voorbeelden van organisaties waarbij de ketensamenwerking op orde is. En wat is het verschil, voordeel of nadeel van een fysieke keten versus een digitale keten?

 

Rampscenario's, overstromingsrisicokaarten en bouwprojecten komen voorbij, gekoppeld aan ketensamenwerking in de IV. Ketensamenwerking is een complex thema. Benieuwd of Arjen en Rob het al eens worden? Of blijft er nog wat over voor de volgende afleveringen? Luister nu naar de eerste aflevering van 2024!

Seizoen 1: Grip op informatiemanagement

In 10 afleveringen gaan we aan de slag met het inrichten van het informatiemanagement. Elke organisatie heeft er mee te maken en het is dan ook van groot belang dat de informatiehuishouding van jouw organisatie op orde is. Zo'n beetje alle bedrijfsprocessen raken de informatievoorziening. Het op orde krijgen hiervan is dan ook niet 1-2-3 gedaan en daarom is goed informatiemanagement onmisbaar. De specialisten van IV experts gaan je voorzien van een basis stappenplan om het informatiemanagement in te richten. Met elke aflevering een nieuwe stap!

 

Naar de podcast

Podcast-hester-wietse

Vragen na het luisteren van de podcast?

Heb je vragen over de podcast of heb je vragen na het luisteren van een aflevering? Neem direct contact op met Ellen of stel jouw vraag in het formulier. Dan komen wij bij je terug.