Het IV-Cafe: Dé podcast over informatievoorziening management

Wat is het ultieme doel van de informatievoorziening (IV)? Wat ons betreft is dit vrij simpel te duiden: het mogelijk maken van effectieve, efficiënte en onderscheidende dienstverlening of productie door de juiste informatie, op het juiste moment, aan de juiste mensen te presenteren. Simpel te duiden, maar niet zo simpel te organiseren en in te richten. Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan. Je kan deze podcast ook kennen als 'Grip op informatiemanagement'. 
 
Je kunt alle afleveringen luisteren via jouw favoriete podcast app. 
 
Naar de podcast

Seizoen 2 aflevering 5: Artificial intelligence

Kunstmatige intelligentie. Een hot topic. Rob en Arjen hebben zelfs al AI ingezet in het schrijven van adviesstukken. Om te testen, met wisselend succes. Jeroen vraagt tijdens de aflevering ChatGPT om hulp, met een superbelangrijke vraag.

Maar is het wel echt intelligent? En krijgt AI ooit een vorm van bewustzijn? Arjen zet in op kwantumcomputing. Er zijn al computers die meer rekenkracht hebben dan menselijke hersenen. Maar het blijft zoeken naar de vergelijking. Wat is de enige horde die we nog moeten nemen om de ‘large language models’ echt intelligent te noemen? Arjen stipt een interessant onderdeel aan: want wat is het effect van alle kreten op social media op tekstmodellen?

AI biedt ook kansen in de IV. Betrouwbaardere data bijvoorbeeld. En wat dacht je van AI inzetten in de zorg. Het gebeurt al. Nu moeten wij alleen nog op een nieuwe manier gaan denken. In de podcast hoor je waarom!

Seizoen 2 aflevering 4: Desinformatie

“Bijna de helft van het wereldwijde internetverkeer is afkomstig van bots”, luidt de krantenkop van deze aflevering. Maar wat is zo’n bot dan eigenlijk? En waarom moeten we ons hier zorgen over maken? Bots worden gebruikt om moedwillig desinformatie te verspreiden. Je weet niet meer wat informatie en desinformatie is. Hoe kan je daar zelf de informatie uitfilteren?

 

Desinformatie heeft impact op een organisatie. Op de IV van een informatie. Wie is er in een organisatie verantwoordelijk voor het opsporen en ontmantelen van desinformatie? Welke functie wijzen we daarvoor aan?

Rob gooit een balletje op om desinformatie te filteren met technologie. Hij heeft ook al een idee welke technologie daarvoor in te zetten. Arjen legt uit welke rol wij als IV-professionals wij hierin hebben.

 

Dan nog de penis van Napoleon. We zien je denken: Wat heeft die te maken met IV-management? De heren vertellen je meer!

 

Wil jij onze podcasters helpen met de hulpvraag die ze in deze aflevering over cookies stellen? Mail jouw ontdekking naar podcast@iv-experts.com!  Je kan zo trouwens ook een mailtje naar onze podcasters sturen met een vraag of een reactie op een van de afleveringen.

 

Seizoen 2 aflevering 3: Internet Of Things

We hebben als IV-professionals te maken met alle facetten van informatie. Privacy en veiligheid is daar ook onderdeel van. Jeroen, Rob en Arjen kijken in deze aflevering naar Internet of things. Ze bespreken welke impact dit heeft op onze privacy en veiligheid en vooral ook hoe deze toepassingen verschillende sectoren helpen om slimmer te werken. 

Jeroen pakt er een recent nieuwsartikel bij: “Cyberaanvallen veroorzaakten vorig jaar veel datalekken in ons land”. Een onderwerp wat de laatste jaren vaak in het nieuws was. Onze podcasters bespreken hoe een datalek tot stand kan komen. En wat is nou eigenlijk internet of things (IOT)? En waarom is dat een risico als het gaat om informatieveiligheid?

Rob vertelt hoe we internet of things terugzien ons vakgebied. Maar hoe naïf zijn we als het gaat over OIT en domotica in huis. Welke privacy risico’s brengt het met zich mee? En hoe kan jij zelf heel simpel zorgen voor een stukje veiligheid? Thuis en op je werk. 

Jeroen, Rob en Arjen kijken ook vooral naar de positieve kant van deze toepassingen. Ze vertellen hoe de zorg, productiefabrieken en bijvoorbeeld de scheepvaart baat hebben bij IOT.

Seizoen 2 aflevering 2: De Nederlandse techsector en datageletterdheid

“Nederlandse tech-sector luidt noodklok. We lopen flink achter op andere landen.” Uit een jaarlijks rapport van Techleap blijkt dat de groei van de Nederland techsector achterblijft. Rob en Arjen laten weten wat ze ervan vinden. Gaat het over ‘paniekvoetbal’, of is het een terechte noodklok? Misschien speelt Nederlandse wet- en regelgeving wel een rol in het succes van de Nederlandse techsector? En welke kennis heeft men binnen de overheid nou echt van deze sector. Jeroen heeft daarbij nog een interessant artikel:

 

“Het verbeteren van datageletterdheid heeft positieve invloed op interne prestaties van de overheid.” Dat bleek uit een onderzoek onder 120 gemeentes van hogeschool Utrecht. Een bemoedigend artikel waar onze podcasters enthousiast van worden.

 

Om te beginnen stelt Jeroen de heren de vraag: Wat is data? Arjen weet binnen 30 seconden uit te leggen waar het om gaat (wat voor Arjen echt knap is).

Arjen en Rob weten als geen ander wat nou écht de stand van zaken is van deze datageletterdheid en digitale vaardigheden. Ervaren zij ook dat het zo goed gaat binnen de overheid? Iedereen wil datagedreven werken. Arjen legt uit wat nou het verschil tussen datagedreven werken en datagestuurd (en waarom dat belangrijk is)?

Seizoen 2 aflevering 1: Ketensamenwerking

"Informatievoorziening overstromingsrisico's schiet tekort." Zo luidde een nieuwskop van Vereniging Eigen Huis halverwege januari. Jeroen pakt deze krantenkop erbij om samen met Rob en Arjen aan de hand van deze casus in ketensamenwerking te duiken. Hoe zou er samengewerkt moeten worden tussen verschillende organisaties? Arjen en Rob delen hun kijk daarop en houden eens tegen het licht waar we allemaal rekening mee moeten houden.

 

Jeroen vraagt zich af welke gegevens er wel en niet uitgewisseld moeten worden? En wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het voorzien van informatie over bijvoorbeeld overstromingsrisico's? Arjen en Rob geven voorzichtig ook wat voorbeelden van organisaties waarbij de ketensamenwerking op orde is. En wat is het verschil, voordeel of nadeel van een fysieke keten versus een digitale keten?

 

Rampscenario's, overstromingsrisicokaarten en bouwprojecten komen voorbij, gekoppeld aan ketensamenwerking in de IV. Ketensamenwerking is een complex thema. Benieuwd of Arjen en Rob het al eens worden? Of blijft er nog wat over voor de volgende afleveringen? Luister nu naar de eerste aflevering van 2024!

Seizoen 1: Grip op informatiemanagement

In 10 afleveringen gaan we aan de slag met het inrichten van het informatiemanagement. Elke organisatie heeft er mee te maken en het is dan ook van groot belang dat de informatiehuishouding van jouw organisatie op orde is. Zo'n beetje alle bedrijfsprocessen raken de informatievoorziening. Het op orde krijgen hiervan is dan ook niet 1-2-3 gedaan en daarom is goed informatiemanagement onmisbaar. De specialisten van IV experts gaan je voorzien van een basis stappenplan om het informatiemanagement in te richten. Met elke aflevering een nieuwe stap!

 

Naar de podcast

Podcast-hester-wietse

Vragen na het luisteren van de podcast?

Heb je vragen over de podcast of heb je vragen na het luisteren van een aflevering? Neem direct contact op met Ellen of stel jouw vraag in het formulier. Dan komen wij bij je terug.