A profile picture of Martijn Buurman

Geschreven door

Gepubliceerd op

Een aantal observaties uit mijn eigen praktijk:

  1. Vrouwen denken veel meer vanuit het proces dan mannen. Het proces en het doel hebben altijd de primaire focus. Waar mannen zelf nog wel eens teveel de diepte (lees: techniek) in dreigen te duiken zullen vrouwen eerder de juiste mensen bij elkaar halen om het doel gezamenlijk te bereiken.
  2. Vrouwen zijn veel beter in staat om tussen de regels door te lezen. Subtiel door management, eindgebruikers of IT-afdelingen geuite onvrede wordt eerder opgepikt door vrouwen. Uiteindelijk weet een vrouwelijke Functioneel Beheerder deze belangrijke signalen sneller op waarde te schatten en om te zetten in benodigde acties.
  3. Het is en blijft een feit dat vrouwen middels hun (vaak onbewust gebruikte) charme zaken sneller en eerder voor elkaar krijgen. Zeker zolang in organisaties mannen nog steeds oververtegenwoordigd zijn op de sleutelposities.

De "softskills" van een Functioneel Beheerder zijn in mijn ogen cruciaal voor het goed kunnen invullen van die rol. Zoals in mijn eerdere blog gesteld: voor een Functioneel Beheerder is applicatiekennis ondergeschikt aan proceskennis. En ik denk dan ook dat daar de grootste voorsprong van vrouwen ligt. Vrouwen focussen per definitie meer op het proces. Mannen zeggen vaak dat 'vrouwen geen richting hebben' of dat 'dat proces het bereiken van het doel in de weg staat'. Vrouwen reageren daarop met de opmerking dat als het proces goed werkt, die gerichtheid op het proces hun kan helpen een gezamenlijk, begrijpelijk en effectief product te bereiken. En het gaat uiteindelijk om het product.

En wat is dan het product van een goede Functioneel Beheerder? Een optimale ondersteuning van de dagelijkse processen door een goed ingerichte informatievoorziening. En begrijp me niet verkeerd, dit product kan zowel door mannelijke als vrouwelijke Functioneel Beheerders prima geleverd worden. Ik betoog dus niet dat mannen geen goede Functioneel Beheerders kunnen zijn. Of dat alle vrouwen prima Functioneel Beheerders zijn. Wat ik wel denk is dat vrouwen in potentie betere Functioneel Beheerders kunnen zijn dan mannen. Hoe zien jullie dit?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties....

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.