A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

De betekenis van beheerprocessen voor het technisch beheer, het applicatiebeheer en het functioneel beheer en informatiemanagement is in de literatuur1 met verwijzing naar modellen als ITIL,ASL en BiSL,min of meer gedetailleerd weergegeven en gemeengoed geworden voor vele organisaties.Het feit dat door verschillende organisaties dezelfde betekenis wordt gegeven aan beheerprocessen maakt de communicatie inzake beheer en onderhoud, ook buiten de eigen kring, een stuk gemakkelijker. Communicatie is essentieel voor een goede afstemming tussen vraag- en aanbodorganisaties (Business-IT alignement) en een voorwaarde voor (out-) sourcing en inrichting van informatievoorziening (IV). Steeds meer organisaties krijgen te maken met deze ontwikkelingen.

 

Dit artikel is geschreven door Ron van Agtmaal en gepubliceerd in Functioneel Beheer Magazine, 12-2008.

Is de betekenis van beheerprocessen redelijk uniform, voor rollen binnen functioneel beheer en informatiemanagement geldt deze duidelijkheid nog niet. Een term als ‘Functioneel beheerder’ als aanduiding van een rol is dikwijls onvoldoende om (zeker naar buiten toe) helder te krijgen welke taken en bevoegdheden zo iemand heeft. De betekenis die daaraan gegeven wordt is in veel gevallen per organisatie verschillend. Dikwijls worden met deze term ‘Functioneel Beheer’ vooral de uitvoering van operationele taken gevat.Vaak omvat die term ook weer niet alle operationele taken uit het BiSL model.

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.