A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

10 consultants, 10 verhalen

 

Een rol als consultant is niet in 5 bulletpoints samen te vatten. Je krijgt te maken met verschillende klanten en verschillende opdrachten. Als we 10 consultants zouden vragen wat zij doen, krijgen we 10 verschillende antwoorden. Wat je ook doet, je bent bezig met het verbeteren van de informatievoorziening, het vergroten van bewustwording over het belang van goed IV-management en het delen van kennis. 

 

 

Soms een concrete opdracht, soms niet

 

Als consultant ben jij de expert op het gebied van IV-management bij onze klanten. Soms is jouw opdracht heel concreet. Dan leid je bijvoorbeeld een implementatie in goede banen of neem je deel aan een project. Maar soms is het niet zo concreet. Het is dan aan jou om op zoek te gaan naar de echte pijn of de behoefte.

 

Stakeholders in kaart

 

Wanneer je bij een nieuwe opdracht begint, maak je kennis met de mensen, en de organisatie. Je gaat onderzoek uit en je brengt in korte tijd alle stakeholders in kaart. Zo weet je op het juiste moment de juiste mensen te betrekken. Je gaat niet aan de slag zonder door te vragen. Je zoekt naar de vraag achter de vraag en de juiste manier om daarover te adviseren. Zelfs als je opdracht wel concreet is, zorg jij ervoor dat je kritische vragen stelt. Jij bent de expert, de adviseur.

 

Helpen op alle niveaus

 

Je krijgt in jouw rol als consultant te maken met mensen uit verschillende organisatieniveaus. Van eindgebruiker tot CIO. Het maakt niet uit welke rol ze hebben binnen de organisatie. Je helpt hen verder door te luisteren, jouw expertise te delen, advies te geven of te ondersteunen waar nodig. Jouw frisse blik helpt vakgenoten en de klantorganisatie verder.

 

Werken met het gedachtengoed

 

Je houdt je bijvoorbeeld bezig met adviseren over de inrichting van processen, leveranciersselectie en -management, functioneel beheer, gebruikersondersteuning of het opstellen van een IV-beleid. Afhankelijk van wat bij jou past. Daarnaast adviseer je altijd over de inrichting van de informatievoorziening, zodat de IV kan doen waar het voor bedoeld is: de juiste informatie, op het juiste moment, aan de juiste mensen presenteren. Dat doe je aan de hand van ons gedachtengoed en onze visie op IV-management: het IV-ecosysteem en de IV-balanscirkel.

 

Ontwikkeluren

 

Als consultant werk je niet alleen! Naast je opdracht neem je deel aan een intern productteam. Je krijgt elke week 4 uur om jezelf en IV experts te ontwikkelen. In die tijd werk je samen met collega consultants op kantoor aan nieuwe producten en sparren jullie over je opdracht of uitdagingen of werk je mee aan de voorbereiding van een kennisevent. Ook woon je regelmatig een kennissessie bij. Als je het leuk vind kan je ook zo’n kennissessie voor collega’s verzorgen.

 

Bekijk de vacature 'consultant informatiemanagement'

 

 

Luister nu naar onze podcast: Het IV-café

Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan.  

Naar de podcast