A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Een zeer interessant artikel op ZBC.NU over de valkuilen van functioneel beheer volgens BiSL.

"Op papier lijkt het zo gemakkelijk en aantrekkelijk: functioneel beheer als middelpunt van het heelal, ingericht volgens BiSL, zodat zowel gebruikers als ICT’ers zich kunnen laven aan alle zegeningen van de ICT, onder de bezielende regie van de functioneel beheerder. Deze droom verandert echter dikwijls in een nachtmerrie. De ICT’ers hebben hun processen al ingericht volgens ITIL en dat sluit allerminst aan op BiSL. Het met elkaar in balans brengen van de methoden krijgt vaak geen prioriteit en het geld ervoor ontbreekt meestal ook; BiSL wordt er maar wat tussen gefrommeld en dan alleen nog op operationeel niveau. De baan van functioneel beheerder blijkt dan een hondenbaan te zijn, een baan zonder instrumenten en bevoegdheden om bij te sturen.
De functioneel beheerder is als een leeuwentemmer zonder zweep; hij moet de leeuwen vriendelijk vragen om netjes hun kunstjes te doen. Als dan blijkt, dat de leeuwen in het verleden een grote aversie tegen elkaar hebben opgebouwd, dan wordt zijn hoofdtaak al gauw het uit elkaar houden van de vechtende partijen door vanaf twee kanten de klappen op te vangen. En daar de functioneel beheerders in de meeste organisaties toegewezen zijn aan afdelingen waar ze eigenlijk niet thuishoren, is escalatie van de problematiek ook zinloos; het management heeft tenslotte wel meer aan het hoofd."

Download het volledige artikel door het formulier in te vullen.

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL