A profile picture of Henri Pater

Geschreven door

Gepubliceerd op

Vanaf een mooi zonnig Curacao en na 2 dagen leren kennen van een prachtige onderwaterwereld. Heb ik nog wat belangrijke zaken meegenomen die voor het duiken belangrijk zijn, maar ook voor onze dagelijkse praktijk. Zo zijn bij het duiken de volgende zaken echt van belang, eigen verantwoordelijkheid, vertrouwen in elkaar, vaardigheden, buddy zijn (zoveel als weten hoe je partner werkt en diens uitrusting, met tegelijk een check of alles wel goed is), respect en last but not least Genieten!

Deze zaken brengen mij op het punt van stakeholdermanagement en informatiemanagement.

Een goed ingerichte IV kan in mijn ogen alleen bestaan als het stakeholdermanagement vanuit de verschillende lagen, operationeel, tactisch en strategisch goed zijn ingevuld.

 

Definitie van stakeholdermanagement

Stakeholdermanagement is het in goede banen leiden van de verwachtingen en belangen van alle betrokkenen en belanghebbenden bij een project of een bedrijf. 

 

Stakeholdermanagement en informatiemanagement

Door goed stakeholdermanagement kan de IV proactief meebewegen met de organisatie en weet de organisatie de IV te gebruiken. Welke beiden zullen leiden tot een betere effectiviteit, hogere efficiëntie en meer werkplezier.

 

Stakeholdermanagement in de praktijk

In de praktijk zie ik dat het erg lastig is om het stakeholdermanagement goed in te vullen, want het is iets wat niet direct resultaat oplevert. Een gevolg hiervan is dat de nut en noodzaak om dit in te richten vaak niet worden benoemd als actie of de actie wordt weg geprioriteerd.

Maar als je dan toch iets met stakeholdermanagement wilt, hoe begin je dan?

  • Creëer inzicht en breng je stakeholders zowel intern als extern met de invloed die zij hebben in kaart.
  • Leer je stakeholders kennen en zorg dat zij jou kennen. Dit betekent weten wat hun behoeften, belangen en voorkeuren zijn. Dit geldt uiteraard ook vice versa.    
  • Breng de relaties tussen de stakeholders in kaart met de belangrijkste criteria.
  • Maak een plan hoe je met de verschillende stakeholders om wilt gaan. Dit heeft betrekking op de te stellen prioriteiten en de manier van benaderen. Dit kan individueel, in deelverband of zelfs met alle stakeholders tegelijk.

 
Goed stakeholdermanagement kun je verdienen door oprechte interesse te hebben in de ander en deze mee te nemen in waarom diegene voor jou belangrijk is. De valkuil voor ons dienstbare mensen, vergeet natuurlijk niet te vertellen waarom een goede IV belangrijk kan zijn voor de ander.

 

Resumé

Weet wie je buddy is, wees een buddy voor de ander en vraag de ander je buddy te zijn. Hiermee moet je kunnen genieten van een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen, respect en passie voor hetgeen waar je beiden voor verantwoordelijk bent.

 

Blog Henri Pater

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.