A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Wij krijgen regelmatig vragen over het salarisniveau van informatiemanagers. In dit artikel willen we de gemiddelden per niveau en branche grofweg weergeven. Let wel, dit zijn indicaties op basis van onze eigen praktijkervaring. Het is geen lijstje waar enig recht aan te ontlenen valt. Belangrijk is tevens om aan te geven is dat we hier alleen ingaan op de informatiemanagers, niet op de functioneel beheerders en CIO's die meer op operationeel en strategisch niveau opereren.

We onderscheiden voor het gemak 3 niveau's:

 

Junior Informatiemanager

Een junior informatiemanager heeft maximaal 3 jaar werkervaring (staat dus los van leeftijd!). Een junior informatiemanager zit op HBO niveau. De junior informatiemanager is een goede gesprekspartner voor vertegenwoordigers van de eindgebruikersorganisatie. De activiteiten van de junior informatiemanager zitten met name in de BiSL processen Behoeftemanagement en Financieel Management. Voor een junior informatiemanager zijn goede communicatieve vaardigheden, kunnen en durven doorvragen, een sterk analytisch vermogen, en de vraag achter de vraag kunnen achterhalen de softskills die nodig zijn.

Ben je junior informatiemanager en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Klik dan op onderstaande knop:

 

Schrijf je in als junior informatiemanager

 

Medior Informatiemanager

Een medior informatiemanager heeft tussen de 3 en 6 jaar werkervaring. Hij heeft zijn niveau middels zijn werkervaring en behaalde certificaten en/of opleiding (bijv. Bedrijfskundige Informatica) op HBO+ niveau weten te krijgen. De medior informatiemanager is een goede gesprekspartner voor afdelingsmanagers en het verdere middenkader. De activiteiten van de medior informatiemanager zitten met name in de BiSL processen Informatie Lifecycle Management, Lifecycle Portfolio Management, Bepalen technologische ontwikkelingen, Behoeftemanagement en Financieel Management. Een medior informatiemanager kan vaak ook als meewerkend voorman/vrouw acteren. Voor een medior informatiemanager zijn met name de softskills sterke organisatiesensitiviteit, goede communicatieve vaardigheden, initiatief durven nemen, netwerken, flexibel reageren, kunnen opmerken en kunnen functioneren onder spanning van belang.

Ben je medior informatiemanager en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Klik dan op onderstaande knop:

 

Schrijf je in als medior informatiemanager

 

Senior Informatiemanager

Een senior informatiemanager heeft meer dan 6 jaar werkervaring. Hij heeft zijn niveau middels uitgebreide werkervaring, certificaten (BiSL, Prince II, TMap) en opleiding (bijv. Bedrijfskundige Informatica) op WO niveau weten te krijgen. De senior informatiemanager is een goede gesprekspartner voor afdelingsmanagers en het hogere management van de organisatie. De activiteiten van de senior informatiemanager zitten met name in de BiSL processen Contractmanagement, Planning en Control, Leveranciersmanagement, Relatiemanagement met de Gebruikersorganisatie, Strategische inrichting IV-functie, Ketenpartnersmanagement, Bepalen Ketenontwikkelingen en Bepalen bedrijfsprocesontwikkelingen. De senior informatiemanager heeft vaak ook het profiel om als teamleider of manager te kunnen optreden. Voor een senior informatiemanager zijn met name de softskills kunnen en durven beslissen, goed kunnen plannen en organiseren, initiatief durven nemen, kunnen controleren, sterke communicatieve vaardigheden, kunnen leidinggeven (inhoudelijk) en kunnen functioneren onder spanning van belang.

Ben je senior informatiemanager en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Klik dan op onderstaande knop:

 

Schrijf je in als senior informatiemanager

 

Salaris informatiemanager per niveau en branche

Op basis van bovenstaande verdeling in niveau's hebben we onderstaande tabel opgesteld voor de meest voorkomende branches. Nogmaals: dit is geen harde data maar het zijn slechts indicatieve gemiddelden op basis van onze eigen praktijkervaring.

Salaris is aangegeven als bruto maandsalaris in Euro's.

Branche Junior Medior Senior
Zorg 2500 - 3500 3500 - 4250 4250 +
Bank en verzekeraars 3000 - 4000 4000 - 5000 5000 +
Onderwijs 2500 - 3500 3500 - 4250 4250 +
(Semi-)overheid 2750 - 3750 3750 - 4500 4500 +
Industrie, logistiek en transport 2250 - 3250 3250 - 4000 4000 +


Uiteraard zijn we benieuwd of we een beetje in de richting zitten of dat we er volledig naast zitten. Geef uw reactie onderaan de pagina.

 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als informatiemanager, dan kunnen wij jou helpen. Klik op de onderstaande knop.

Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.