A profile picture of Casper Steenbergen

Geschreven door

Gepubliceerd op

Hoe kunnen we ervoor zorgdragen dat we als functioneel beheerders grip krijgen op de ontwikkeling van een nieuw systeem? Met als doel na het moment van in beheer name niet achteraf verrast te worden door performance issues, niet te traceren data en/of een ontwikkeld systeem dat onvoldoende toegevoegde waarde heeft voor het te ondersteunen bedrijfsproces?

 

De functionele requirements beschrijven hoe het systeem moet werken en wat het zou moeten kunnen. Een functioneel requirement voor een elektronica vergelijking site kan zijn:
‘Als koper van een mobiele telefoon wil ik de beoordelingen van anderen zien, zodat ik de kwaliteit van de mobiele telefoon kan inschatten’.

 

De functionele requirement in het bovenstaande voorbeeld beschrijft niets over de gebruiksvriendelijkheid van de gebruikersinterface van deze vergelijkingswebsite. Hiervoor kan je een niet-functionele requirement definiëren om aan deze eis tegemoet te komen zoals :‘Als koper van een mobiele telefoon wil ik dat de navigatiestructuur in de vergelijkingssite niet dieper is dan drie niveaus, zodat ik niet de weg kwijt raak in de structuur.’

De niet-functionele requirements zijn kwaliteitseisen die ofwel gesteld kunnen worden aan de functionele requirements van een systeem (zoals in bovenstaande voorbeeld), ofwel aanvullende eisen die gesteld worden aan het systeem, maar niet direct bijdragen aan het te behalen functionele doel. Deze laatste eisen beschrijven onder andere hoe goed, hoe snel of hoe betrouwbaar een systeem moet zijn.

 

Hoe vaak komt het nog voor dat na het moment van in beheer name er performance issues optreden in de productie omgeving? Of dat gebruikers toegang hebben tot functionaliteit, die ze volgens de opgestelde beveiligingseisen helemaal niet mogen hebben?

 

De bovenstaande situaties kunnen worden voorkomen door voorafgaande aan het ontwikkelproces de oplevering van de functionele requirements even belangrijk te maken als die van de niet-functionele requirements.

De basis voor niet-functionele requirements is vastgelegd in de ISO 9126 norm (voor meer informatie klik hier) die bestaat uit een zestal hoofdkenmerken, waaraan de kwaliteit van het systeem minimaal moet voldoen. Deze kenmerken zijn functionaliteit, betrouwbaarheid, bruikbaarheid, efficiëntie, onderhoudbaarheid en overdraagbaarheid.

 

In 2011 is deze ISO 9126 norm vervangen door de ISO 25010 norm (voor meer informatie klik hier), die niet enkel kwaliteitseisen stelt aan het te ontwikkelen systeem (product), maar ook eisen heeft opgenomen welke gericht zijn op de kwaliteit tijdens het gebruik van het systeem.

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.