Geschreven door Martijn Buurman
Gepubliceerd op
Hoe kun je als leidinggevende jouw team tot topprestaties te leiden? Of hoe zou je het team uberhaupt aan kunnen sturen?
Ik geef je graag wat tips aan de hand van mijn ervaringen als teamcoach!
In de vier jaar dat ik nu teams coach ben ik heel wat goede voorbeelden tegengekomen van leiderschap, maar ook voorbeelden van destructief leiderschap. Daarmee bedoel ik dat een leidinggevende een averechts effect kan hebben op de prestaties van het team.
Spelen er conflicten in je team? Heb je het idee dat sommige teamleden de kantjes ervan af lopen, of ander negatief gedrag laten zien? Of zie je je collega's opbranden? Jij kunt hier zowel een positieve als een negatieve invloed op hebben.
AANDACHT EN VERTROUWEN
Uiteraard zijn er organisatie factoren die meespelen, zoals reorganisaties en onduidelijk beleid. Maar wat je altijd kunt doen is je teamleden aandacht en vertrouwen geven. Daar knapt ieder mens van op. Te vaak zie ik het gebeuren dat een leidinggevende te weinig aandacht heeft voor het team omdat de meeste tijd gaat zitten in meetings met andere belangrijke personen in de organisatie. Plan (twee-)wekelijks een bijpraat moment per persoon in. Laat dit niet afhangen van het teamlid. Heb in die tijd vooral aandacht voor wat de persoon nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
"Heb vooral in die tijd aandacht voor wat de
ander nodig heeft om goed te kunnen functioneren."
Wat je dan niet moet doen is aandacht hebben voor wat er nog niet goed gaat. Of het moment gebruiken om te kunnen controleren of de persoon goed werkt. (laat je eigen behoefte aan controle los). Als je overal van op de hoogte wilt blijven zal de onzekerheid van je teamleden groeien waarna je vervolgens nog drukker bent omdat ze met ieder wissewasje bij jou komen. Geef vertrouwen door los te laten.
Als het nodig is spreek je iemand aan op wat hij/zij beter kan doen, maar wel met inlevingsvermogen voor wat ervoor zorgt dat de persoon het nog niet onder knie heeft, en wat hem/haar kan helpen.
En begin eens met wat meer complimenten te geven voor wat de persoon goed heeft gedaan of goed kan. Benoem talent. Zodra een persoon zich gewaardeerd voelt zal deze ook meer gaan doen om die waardering te behouden. En vice versa.
WAAR ZIJN WE VAN?
Ten slotte, wat specifiek voor functioneel beheer teams geldt is dat zowel het team als de organisatie vaak worstelt met de vraag: waar zijn we van? Wat hoort bij functioneel beheer en wat niet? Wat mag je qua dienstverlening verwachten? En wie doet wat en hoe / waarmee? Als deze duidelijkheid ontbreekt ontstaat er een voedingsbodem voor conflict binnen het team en met haar stakeholders, en is er een grotere kans dat medewerkers overspannen raken. Functioneel beheerders zijn namelijk vaak behulpzaam en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor zij alles oppakken wat zij denken dat van hen verwacht wordt. Zorg dus dat je hen en de organisatie duidelijkheid geeft.
Een opleiding of ervaring als manager is daarom mijns inziens niet voldoende. Kennis van het vakgebied is essentieel. Op basis daarvan kun je een duidelijke visie uitdragen met betrekking tot de invulling van de dienstverlening en voorkom je dat het team de speelbal van de organisatie wordt. Daarbij is het belangrijk zelf ook niet te zwichten voor de druk die meerdere stakeholders op je uitvoeren. Zorg dat je voor je team kunt gaan staan. Zodat zij op basis van weloverwogen besluitvorming en prioritering de juiste dingen juist kunnen doen.