A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Het gebruik van DevOps voegt als hulpmiddel waarde toe aan organisaties. DevOps-inzichten helpen de kloof tussen development en operations te overbruggen, maar het vraagt een goede voorbereiding. Een visie op het gebruik van DevOps is nodig, aansluitend op de strategie en doelen van de organisatie; de IT dient de business te ondersteunen. De volgende vragen komen naar boven: Heeft DevOps alleen invloed op IT of raakt het de gehele organisatie? Welke organisatieverandering moet je doorvoeren? Welke cultuur en gedrag is er nodig voor DevOps?

 

Dit artikel is geschreven door Job ten Hagen en Jan Heunks en gepubliceerd in vakblad Informatie (jan/febr 2016). Job is interim consultant en in 2015 DevOps gecertificeerd via het DevOps Institute. Jan is trainer/consultant.

 

COMMUNICATIE, SAMENWERKING EN INTEGRATIE

DevOps spitst zich toe op IT-servicemanagement en op het verbeteren van de demand-supply-relatie. In hetgeen hiervoor nodig is, de juiste cultuur en attitude, zit de crux. De nadruk ligt op communicatie, samenwerking en integratie. Hieraan ontbreekt het in menig organisatie. Veel leveranciers van IT-services worstelen met de vraag: Hoe moeten we DevOps in de praktijk inzetten? DevOps dient in ieder geval te resulteren in een hogere klanttevredenheid. Dat DevOps zich alleen op softwareontwikkeling richt is een misvatting. De scope is IT-servicemanagement (de combinatie van IT-technologie, mensen en processen) waar software wel onderdeel van is.

 

De vraag is: Hoe kunnen organisaties de principes van DevOps eenduidig en herkenbaar inbedden zodat ze de juiste resultaten bereiken en de business toegevoegde waarde bieden?

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.