A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Deze gastblog is geschreven door Alexander van Capellen, CIO ZuidZorg

passieToen Martijn Buurman mij in april vroeg of ik open stond om deel te nemen aan de jury van de verkiezing “Functioneel Beheerder van het Jaar 2014” was de vraag alleen al een eer en met trots neem ik deel in de jury!

 

Martijn en ik kenden elkaar al een paar jaar en delen de passie voor ons vak. Elke keer als we elkaar spreken concluderen we veel kansen zien om het vakgebied verder te professionaliseren. Martijn is een voorbeeld die laat zien dat je dat gewoon moet “doen!”. Iets waar ik Martijn erg dankbaar voor ben en waar ik heel veel energie van krijg! Ik gebruik hem dan ook altijd als voorbeeld als we het over koplopers in het vakgebied hebben.

 

Als je kijkt naar de rol van de Functioneel Beheerder zelf, wordt deze steeds belangrijker en is aan het verschuiven van een goed communicerende ICT’er of collega uit primair proces met ICT affiniteit naar een professionele partner voor primair proces dat elke dag meer afgehandeld wordt met ICT. De Functioneel Beheerder heeft de sleutel tot optimaal ondersteunen en verbeteren van het klantproces, toch wordt op nog heel veel plekken in organisaties de Functioneel Beheerder bekeken als “iemand die wel even een rapportje maakt” of “functionele helpdesk” is.

 

Vanaf het begin van mijn carrière heeft Functioneel Beheer een belangrijke plek gehad. Ook nu weer heb ik Functioneel Beheerders om me heen, die elke dag weer met heel veel passie, enorm hard werken om onze organisatie zo veel mogelijk te helpen. Volgens mij zijn Functioneel Beheerders als persoon ook vaak mensen die verantwoordelijkheid pakken en altijd klaar staan voor hun klanten.

 

Vanuit mijn huidige rol als CIO bij ZuidZorg, en daarmee eindverantwoordelijke voor o.a. Functioneel Beheer en Informatiemanagement, vind ik het enorm belangrijk om die vakgebieden de plek geven die ze verdienen zodat ze hun toegevoegde waarde kunnen laten zien. Dat betekent niet dat ze alleen opdrachten moeten uitvoeren en brandjes moeten blussen, maar juist meedenken hoe onze collega’s die ze ondersteunen nog beter hun werk zouden kunnen doen. Daarom zijn onze Functioneel Beheerders, samen met Informatiemanagement steeds beter in staat om de organisatie van operationeel t/m strategisch niveau te adviseren in bedrijfskundige en Informatievraagstukken.

 

Persoonlijk denk ik dat het werk van een Functioneel Beheerder steeds meer regievoeren en procesadvisering wordt. Een dirigent die weet hoe het proces in elkaar zit en met welke middelen het proces het beste ondersteund wordt en dat regelt. De wereld blijft veranderen en Functioneel Beheer dus ook. Als Functioneel Beheerder moet je dus ook continue willen bewegen en verbeteren. In een tijd van veranderingen, verregaande automatisering en continue procesverbeteringen hoort de Functioneel Beheerder een prominente plek te krijgen in het succes van organisaties. Daarom vind ik het erg belangrijk om alle Functioneel Beheerders en specifiek de winnaar van 2014 in het zonnetje zetten. En daar zorgt de verkiezing wat mij betreft ook voor!

 

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.