A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Deze blog is geschreven door Ludo Zwaan. Ludo is bereikbaar via Linkedin.

Vergrijzing.jpg

 

Projecten – De komende 30 jaar komen meer veranderingen in aantocht dan de afgelopen 10000 jaar. Dit was mijn opening van een gastcollege die ik als informatiemanager mocht geven aan toekomstige HBO verpleegkundigen. Het onderwerp ging over de hoe technologie keihard noodzakelijk is om aan de snelgroeiende zorgvraag te blijven voldoen. De vergrijzing – ik spreek liever over de verzilvering – slaat hard toe en ontgroening zorgt ervoor dat de beroepsbevolking verkleint.

Tsunami van de techniek

Bovenstaande infographic (bron: ZorgPact), geeft een krachtige illustratie van de dubbele vergrijzing. In 2015 waren 2,3 miljoen Nederlanders 65+ en de verwachting is dat in 2030 dit er 4 miljoen zijn. Maar de ontgroening (minder kinderen) heeft ook zijn impact: van 8,3 werkenden per 75+ naar 4,3 werkenden per 75+ in 2030. De techniek dendert ook door: de economische levensduur van producten wordt korter en korter (gemiddeld komt elk jaar een nieuwe iPad uit). Deze ontwikkelingen hebben ook invloed op projecten. Ik heb zelf in de semiconductor industrie gewerkt: voor sommige chips moest elke 9 maanden een vernieuwing doorgevoerd worden.

Zes eigenschappen van de CIO

Dat betekent dat de projecten onder hoge tijdsdruk staan en vertragingen niet acceptabel zijn. Als projectmanager moet je kunnen sturen op harde  parameters zoals planning, budget en resultaat. Maar door de strakke deadlines neemt de onderlinge afhankelijkheid toe: het teamwork was al belangrijk, maar het wordt alleen maar belangrijker. Met team bedoel ik niet alleen het projectteam, maar het samenspel tussen de vijf rollen.  De project manager of programma manager is de regisseur van dit samenspel en in sommige personeelsadvertenties zie je dat meer aandacht wordt gevraagd voor dit soort vaardigheden. Populair gezegd: een antenne hebben om empathisch aan te voelen wanneer een rol aan de bak moet en dat te sturen. Maar ook aanvoelen en weten wanneer jij actie  moet nemen. Volgens een Engels executive search bureau moet een CIO aan zes eigenschappen hebben. In dat rijtje van zes  voeren de  ‘soft skills’ de boventoon. Mooi geformuleerd in het Engels zijn deze:

  1. Emotional Intelligence,
  2. Calm and Fire
  3. A tendency to action
  4. Global perspective and cultural sensitivity
  5. Well developed commercial instinct
  6. No inherent interest in IT – just what it can do

Ook de laatste eigenschap is boeiend – verwacht je niet van een CIO – om matige inhoudelijk kennis te hebben van IT. Dat klopt ook met mijn ervaring als informatiemanager/CIO. Een informatiemanager heeft een brugfunctie tussen de business en de IT. Pure IT projecten zijn er steeds minder. Het zijn eerder business of organisatieprojecten met een IT component die je samen met de functioneel beheerders moet managen.  Bovenstaande zes eigenschappen zijn herkenbaar en de zachte vaardigheden voeren meer en meer de boventoon. Soms lijk ik wel maatschappelijk werker. Als informatiemanager word ik steeds gevoeliger…

Luister nu naar onze podcast: Het IV-café

Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan.  

Naar de podcast

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.