A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Er is veel onduidelijkheid over het Engelse equivalent van de term "functioneel beheerder" omdat functioneel beheer zoals wij dat kennen nogal een 'Nederlands feestje' is. Maar welke Engelse termen kunnen we vergelijken met functioneel beheer gerelateerde rollen? In dit artikel zetten we de vier meest gebruikte alternatieven voor je op een rij.

Business Information Manager

Al een tijdje is de ASL/BiSL Foundation actief om de frameworks BiSL en ASL in het buitenland bekend te krijgen. Deze Nederlands ontwikkelde frameworks worden goed gepromoot en de examens worden sinds 2012 afgenomen door de internationale partij APMG. De ASL/BiSL Foundation hanteert de Engelse term Business Information Manager voor functioneel beheerder. Nadeel van deze term is dat in de Engelssprekende landen Business Information Management vaak wordt verward en vergeleken met wat we hier in Nederland Business Intelligence noemen.

 

Functional Manager

Deze term is eigenlijk een 1-op-1 vertaling van de term functioneel beheer. Volgens Wikipedia is een functional manager iemand die operationeel leiding geeft aan een organisatieonderdeel zoals een afdeling ("has management authority over an organizational unit - such as a department - within a business, company, or other organization.").

 

Business IT Liaison

De term Business IT Liaison is (nog) niet bekend in de Engelssprekende landen. Letterlijk vertaald is de Business IT Liaison de verbindingspersoon tussen de business en de ICT. Het woord liaison is afkomstig uit het Frans en betekent volgens de Engelstalige Wikipedia: "Communication between two or more groups, or co-operation or working together.".

 

Business Analyst

De term voor functioneel beheerder die in de Engelssprekende landen wordt gebruikt en qua onderliggende definitie het meest overeenkomt met functioneel beheerder is Business Analyst. Volgens Wikipedia:

"A Business Analyst (BA) is someone who analyzes the existing or ideal organization and design of systems, including businesses, departments, and organizations. BAs also assess business models and their integration with technology."

Het nadeel van deze term is dat de functie Business Analist hier in Nederland vaak een iets andere lading heeft:

"Iemand die zich bezighoudt met de (her)inrichting van bedrijfsprocessen, op zo'n manier dat die processen optimaal bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie."

 

Wat vind jij?

Wij zijn erg benieuwd naar welke term volgens onze bezoekers het beste aansluit bij de activiteiten en verantwoordelijkheden van de functioneel beheerder. Laat het weten middels onderstaand reactieformulier.

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.