A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Van stagiair, naar trainee, naar consultant:
het verhaal van Jeroen.

 

Jeroen heeft in het derde jaar van zijn studie bedrijfskunde stagegelopen bij IV experts, gericht op marketing en communicatie. Toen zijn stageperiode voorbij was bleef hij tijdens zijn studie parttime bij ons werken. Nadat hij ook zijn afstudeeronderzoek bij IV experts had gedaan gefocust op organisatiecultuur, was het tijd voor het echte werk. En dat wilde Jeroen het liefst bij IV experts blijven doen. In maart 2021 is hij gestart als trainee en doorgegroeid naar een rol als consultant. 

 

 

Waar hou jij je op dit moment mee bezig?

 

Van trainee naar consultant

“Ik wilde na mijn afstudeeronderzoek graag bij IV experts blijven, dus ik ging er vrij open in: ‘we zien wel waar het schip strand’. Maar het schip is nog steeds niet gestrand! Nu heb ik een opdracht bij het Rode kruis. Doordat je bij verschillende opdrachtgevers werkt, doe je ervaring op in veel verschillende dingen. De ene opdracht gaat over ondersteuning in functioneel beheer. Bij andere organisaties zit je juist meer als adviseur aan tafel. Dat is heel divers en ook leerzaam.”

 

Traineebegeleider

“Ik ben zelf begonnen als trainee, maar ik ben inmiddels ook traineebegeleider binnen IV experts. Dat was eigenlijk tijdelijk bij mij belegd, maar ik vind het heel leuk om te doen. Dus inmiddels een jaar later doe ik dat nog steeds. Daarbij zorg ik ervoor dat een trainee het traineeprogramma doorloopt en dat hij of zij de juiste opleidingen volgt. We praten dan regelmatig bij over de ontwikkeling. Een trainee kan ook altijd bij mij terecht voor advies.”

 

Train de trainer

“Daarnaast word ik nu ook opgeleid als trainer en coach binnen IV experts. Samen met de collega’s die al trainer of coach zijn volg ik een ‘train de trainer’ traject. Ik loop mee wanneer zij opleidingen, trainingen en workshops geven. Zo kan ik dit straks zelf ook gaan doen.”

 

Interne productteams

“Verder draag ik ook bij IV experts intern mijn steentje bij. We werken met productteams. Het idee daarvan is dat we naast ons werk bij de klant, ook werken aan de ontwikkeling en groei van IV experts (en het vakgebied). Op die manier is IV experts een organisatie van ons allemaal. Dat voel ik ook echt zo. Ik ben zelf onderdeel van team IV academy. We zorgen ervoor dat er binnen én buiten IV experts kennisoverdracht plaatsvindt via opleidingen, kennissessies en workshops. Daarnaast zorgen wij ook voor de ontwikkeling, de kwaliteitsborging en het up to date houden van onze opleidingen en workshops. Als kers op de taart presenteer ik ook onze podcast 'het IV-café' , samen met collega's Rob en Arjen.” 

 

Naar de podcast

 

Jeroen_blogfotos

 

 

Waarom werken in IV-management bij IV experts?

 

Duurzame oplossingen

“Bij onze klanten werken we niet aan snelle korte oplossingen, maar gaan we voor duurzame oplossingen, werkvormen en denkwijzen. We zorgen ervoor dat als wij de deur weer uitgaan, men zelf verder kan. Dat gaat van operationeel meewerken tot aan strategisch beleid opstellen. Ik vind het daarin heel belangrijk dat we oplossingen brengen die niet alleen vandaag werken. Maar juist oplossingen die lang mee gaan en ook wendbaar zijn.”

 

Iets toevoegen in de maatschappij

“Ik kan mij altijd vrij kritisch uitlaten over ‘het systeem’ in de maatschappij. Daarmee bedoel ik de overheid, processen binnen onderwijs en overheidsinstanties, bureaucratie, het gemis van digitale vaardigheden enzovoort. Ik heb daar altijd wat van gevonden. Doordat ik werk in IV-management ben ik in de gelegenheid om er ook iets aan te doen, in plaats van alleen maar te roepen aan de zijlijn. Ik heb gemerkt dat er veel meer welwillende mensen, meer dan ik had verwacht. Ik had niet specifieke affiniteit met de overheid, de zorg of het onderwijs. Dat is zo gegroeid. Ik ben echt wel gemotiveerd om iets moois te maken van datgene waar ik altijd wat van heb gevonden.”

 

 

Krijg je ruimte om jezelf te ontwikkelen en te groeien? 

 

Groeipad kiezen

“Als ik een behoefte heb in mijn ontwikkeling bespreek ik dat met Hester, mijn fieldmanager. Zij is er om met mij mee te denken over wat ik wil, wat ik nodig heb en waar ik naartoe wil. Samen maken we daarvoor dan een plan. We kijken of er opleidingen nodig zijn of bijvoorbeeld een andere opdracht. Het gaat hier altijd in dialoog. We letten daarin op de mens en wat iedereen persoonlijk nodig heeft. Het is wel belangrijk dat je zelf hier de regie in pakt en zegt waar je naartoe wil.”  

 

Opleidingen

“Ik heb zelf ook onze eigen opleidingen in de IV academy gevolgd. Daar heb ik als consultant heel veel aan. Tussendoor heb ik nog verschillende trainingen en opleidingen gedaan, zoals een training tot Scrum master. Eigenlijk kan je gewoon je eigen groeipad kiezen.”

 

Korte lijnen

“De lijnen zijn sowieso kort om van elkaar te leren. Iedereen maakt daar op z’n eigen manier gebruik van. Je kan een korte vraag stellen in via Slack, maar je kan ook een uur met een andere collega inplannen. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een sessie met collega’s ingepland, omdat ik een specifieke gebruikerstraining moest geven op mijn opdracht. We hebben toen samen gekeken hoe ik dat kon opzetten. Je kan zo echt gebruik maken van elkaars kennis.”

Blogquote Jeroen

 

Op welke manier is er aandacht voor jou persoonlijk? 

 

Focus in een stressvolle periode  

“Vorig jaar heb ik mijn eerste huis gekocht. Harstikke leuk, maar ook een behoorlijk stressvolle periode. Er moest veel geklust worden en er kwamen ook nog onverwachtse raamlekkages bij (zoals dat altijd gaat met klussen). Dat viel ook nog samen met de voorbereidingen van onze Pizzasessie XL. Je moet goed je best doen om mij gestrest te krijgen, maar toen was het echt even te veel. Dat heb ik aangegeven en er werd gelijk actie ondernomen door collega’s en mijn leidinggevende. Dat gesprek gaf mij al veel rust. Ik kreeg de ruimte om eerst even mijn huis op orde te krijgen. De taken en verantwoordelijkheden die ik had werden gelijk zoveel mogelijk opgepakt en verdeeld. Daar hoefde ik niet eens over na te denken. Ik heb de tijd gekregen om even te focussen op wat er nodig was, waaronder zorgen dat mijn huis niet meer nat was vanbinnen.”

 

Fijne werkplekken 

“Er is bij ons op kantoor genoeg ruimte om lekker te werken. Je hebt superfijne werkplekken, met grote schermen en alles wat je nodig hebt om fijn te werken. Ik vind thuis werken best relaxt, maar ik werk ook met plezier graag op kantoor.”

 

Oog voor elkaar 

“Er is oog voor elkaar en elkaars werk. Ik heb bij een van mijn eerste opdrachten in mijn eentje een update geleid. Toen ik dat deelde waren collega’s ook enthousiast voor mij en geïnteresseerd. Soms is het ook zo dat iemand iets moois heeft gedaan en te bescheiden is om het te delen. Dan deelt een andere collega daar een bericht over. En andersom ook. Als het even niet zo lekker gaat spreken we dat ook op een goede manier uit. Dat vind ik belangrijk, daar leren we alleen maar van. Er is ontzettend veel collegialiteit onderling. Vriendschap zelfs. Mijn klusverhaal is daar een mooi voorbeeld van. Er zijn collega’s die echt wel een stapje extra moesten zetten omdat ik het even niet kon. Daar deed niemand moeilijk over.”

 

 

Heb je nog een tip voor nieuwe collega’s ? 

 

“Kom gewoon hier werken, het is gewoon hartstikke leuk. Nee, flauw, dat is te makkelijk. Maar ik wil wel iedereen aanraden om eens langs te komen op kantoor. Je voelt dan hoe we met elkaar omgaan en hoe gezellig het is. Werken als consultant in de informatievoorziening is abstract en ook wat vaag. Maar je werkt echt met gave processen waar je nooit bij stilstaat. En je komt ook op bizarre plekken in de maatschappij waar je anders nooit bij stilstaat. Dat is mega interessant. Daarnaast hebben we gewoon een heel leuk team en doen we leuke uitjes. We hebben een mooi kantoor, een gave podcast die ik mag hosten en andere mooie marketinginitiatieven om aan te werken.”

 

 

Luister nu naar onze podcast: Het IV-café

Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan.  

Naar de podcast