A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Een Dag- of Weekstart, een Daily stand-up, een Keek op de Week, een Daily Huddle of een Dagelijks Ochtend Overleg. Allemaal omschrijvingen voor de Dagstart, een vast moment op een dag waarop een team overleg heeft over de voortgang van activiteiten. Het is een korte en vooral actieve overlegvorm tussen teamleden, gefaciliteerd door een voorzitter.

Doel

Het doel van een Dagstart is het samen brengen van mensen en informatie het sturing geven aan processen binnen het team. “Een dagstart is een visuele tool om een verbetercultuur en daarmee het Continu Verbeteren tot stand te brengen.”

 

Uitdagingen

Werkplekken en werkprocessen worden steeds individualistischer, computersystemen nemen meer en meer de interactie tussen personen over. Email, maar ook ERP systemen vormen de basis als communicatiemiddel. Thuiswerken draagt daar ook aan bij. Echt samenwerken als team wordt ineens een uitdaging. Daarnaast zien organisaties steeds meer het belang in van een Continu Verbeteren Cultuur. “Een omgeving waarin teams en managers tijd vrij maken voor het verbeteren van hun werkprocessen.” Verbeteren is juist iets wat voortkomt uit een dynamisch teamproces, onder andere ook bij Kaizen. Dagstarts bieden een tool voor deze uitdagingen.

Wil je echt praktisch starten? Download dan het direct het stappenplan.

Dit is een document van Marlou van Jaarsveld, uit augustus 2018.

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL