Geschreven door Martijn Buurman
Gepubliceerd op
Wij vragen ons al een tijdje af waarom er binnen functioneel beheer zo gefocust wordt op specifieke applicatiekennis. Er zijn weinig vacatureteksten waar geen specifieke applicatiekennis wordt gevraagd. Terwijl kennis van de business ook onontbeerlijk is. Daarnaast krijgen we veel vragen over welke opleidingen er geschikt zijn voor functioneel beheerders. Hoe zit het nou?
In onze optiek is qua achtergrond en opleiding BiSL een zeer goed startpunt. Aanvullend kan ITIL inzicht geven in het proces incident > problem > change. TMAP is evenals ASL leuk als aanvulling maar zeker geen must. Dit zijn gebieden die meer bij het domein van de Applicatiebeheerder en Tester horen. Dan de discussie over de kennis van de applicatie. Wij horen en lezen steeds weer dat van Functioneel Beheerders wordt verwacht dat ze kennis hebben van een bepaalde applicatie. Maar is dit wel terecht? Laten we even kijken naar de precieze definitie van BiSL volgens Wikipedia:
In dit framework staat beschreven, hoe een gebruikersorganisatie ervoor kan zorgen dat informatievoorziening adequaat werkt, hoe men behoeften in het bedrijfsproces vertaalt naar ICT-oplossingen en niet-ICT-oplossingen, hoe men de informatievoorziening en ICT-dienstverlening vanuit een gebruiksoptiek stuurt en hoe men de informatievoorziening op lange termijn vormgeeft.
Volgens ons staat er hier dat de Functioneel Beheerder vanuit de gebruikersoptiek aangeeft hoe de systemen zouden moeten werken om de gebruikers optimaal te ondersteunen. Is inhoudelijke kennis van het systeem dan noodzakelijk? Nee. In onze ogen kan het soms zelfs een nadeel zijn. Een Functioneel Beheerder met teveel technische kennis gaat toch ook vanuit de techniek bepaalde zaken uitsluiten. Laat dat aan de Applicatiebeheerder over, die kan de (on)mogelijkheden prima inschatten. De Functioneel Beheerder moet zonder technische beperkingen kunnen aangeven wat de gebruikers nodig hebben. Dan is de balans tussen Functioneel- en Applicatiebeheer op zijn best en versterken ze elkaar optimaal.
Onze voorzichtige conclusie is dan ook: kennis van de processen en branche van de organisatie is belangrijker dan kennis van bepaalde applicaties. Als een Functioneel Beheerder goed op de hoogte is van de processen dan kan makkelijker worden ingeschat welke (stuur)informatie de gebruikers nodig hebben. En dat is de primaire taak van een Functioneel Beheerder: het vormgeven van de informatievoorziening op de lange termijn.