A profile picture of Wietse Hannema

Geschreven door

Gepubliceerd op

 

IV-professionals hebben vaak het idee dat van ze verwacht wordt dat ze alle wijsheid in pacht hebben. Maar is dat eigenlijk wel terecht? En wat is die wijsheid dan?

 

Oud en wijs

Een paar dagen geleden stapte ik bij de supermarkt op de fiets om naar huis te gaan en op dat moment kwam er een moeder met twee kleine kinderen langslopen. De jongste, een jochie van ongeveer twee, keek vol bewondering omhoog naar mij en bleef naar me staren. Net op het moment dat ik hem voorbij reed, wees hij naar mij en begon wat te brabbelen. “Opa,.....opa,....”. Ik wist niet wat ik hoorde, maar vrij snel ging het gevoel van verbazing over naar berusting en zelfs ook wel trots. Natuurlijk reageert die kleine man zo. Maar hoewel ik 46 jaar oud, grijzend en bebaard ben, had ik nog niet door dat dit moment nu al had kunnen plaatsvinden. De trots kwam omdat ik best zo’n opa zou willen zijn. Zo’n wijze grijze oude man.

 

Onderweg naar huis gaan de gedachten verder. ‘Hij had ook “Sinterklaas” kunnen roepen’,... Dat verbinden van grijsheid met wijsheid, komt door beelden die we op allerlei manier krijgen. Vanuit ervaringen met opa’s en oma’s, van films en tv, enz. Het kan er ook voor zorgen dat men zich pas ‘capabel’ vindt, als dat beeld bereikt is. In het vakgebied hebben we vaak te maken met (beginnend) IV-professionals die nog niet echt durven te staan, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze nog te weinig kennis en ervaring hebben. Maar is dat wel terecht? Volgens het beeld dat we vaak van ‘wijze’ mensen hebben, weten ze alles. Wat is wijs? Maar wat is die wijsheid dan precies? Is het inderdaad alles weten? Als je naar het vakgebied van de IV-professional kijkt, is iets kunnen regelen eigenlijk veel belangrijker dan iets weten.

 

IV-wijsheid

IV-wijsheid is meer regie dan kennis. Natuurlijk is enige kennis vereist, maar je hoeft alleen te weten dat er een klepel is, waar die hangt, maar niet hoe die gemaakt wordt. IV-wijsheid is de status weten van de componenten van de informatievoorziening binnen je organisatie en de invloed van de factoren hierop. Een IV-professional die vanuit de business instroomt, heeft organisatiewijsheid. Een IV-professional die vanuit de IT instroomt, heeft de IT leveranciers wijsheid. Een IV-professional die vanuit de opleiding instroomt, heeft de wijsheid vanuit de opleiding. Daarnaast heeft een IV-professional ook meer aan competenties en talenten dan aan alleen kennis.

 

Er is geen wijsheid zonder eigenwijsheid

Aan alle IV-professionals (of teams van IV-professionals) zou ik willen zeggen: “Ga er maar voor staan. Straal maar uit wat voor rol je speelt in de organisatie. Neem de regie. Onderzoek, doe en ervaar. Wees af en toe maar een beetje brutaal. Wees je bewust van je eigen kwaliteiten en valkuilen en weet daar juist mee om te gaan. Dat lijkt me heel wijs,...”

Luister nu naar onze podcast: Het IV-café

Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan.  

Naar de podcast

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.