A profile picture of Maxime Barrettapiana

Geschreven door

Gepubliceerd op

Deze blog is geschreven door Maxime Barrettapiana, Senior Functioneel Beheerder bij de Rijksdienst voor Caribisch Nederland op Bonaire.

Het is vrijdagochtend 6 maart 2015, ik zit in de trein nogmaals mijn uitgeprinte artikelen over functioneel beheer en informatiemanagement door te nemen. Ik had voorheen nog nooit van deze 2 termen gehoord maar ik heb om half 11 een gesprek met Martijn om te kijken of wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Ik was als afgestudeerd Bestuurskundige op zoek naar een baan en via via ben ik in contact met Martijn gekomen. We hadden elkaar een week eerder al telefonisch gesproken en vonden het allebei fijn om even face to face te spreken. Het gesprek verliep uitstekend en achteraf was ik onder de indruk van de passie en het enthousiasme waarmee Martijn over het vakgebied Functioneel Beheer praatte.

BEKIJK DE VOLLEDIGE OPLEIDING EN OPLEIDINGSDATA

Iedereen die in gesprek met Martijn komt zal ongetwijfeld beamen dat dit enorm aanstekelijk werkt en zo raakte ik ook enthousiast over dit (voor mij) nieuwe vakgebied. Toentertijd deden Martijn en Jorg alle werkzaamheden voor Functioneel-beheerder.com zelf en zij waren op zoek naar een extra kracht om voornamelijk Jorg te ondersteunen aan de sales kant, waar steeds meer werk kwam. Gezien mijn sales-achtergrond en de goede klik die wij hadden tijdens de twee gesprekken die wij hebben gevoerd hebben wij besloten dat ik een traineeship bij Functioneel-Beheerder.com in zou gaan. Dit betekende dat ik 4 dagen per week bij een opdrachtgever kwam te zitten en dat er 1 dag per week gereserveerd werd voor training, verzorgd door Martijn zelf. Die opdrachtgever kwam al vrij snel in beeld; ZuidZorg, een thuiszorginstelling in Veldhoven.

traineeship.jpg De eerste opdrachtgevers

De eerste 9 maanden van het traineeship heb ik voornamelijk de functioneel beheerders bij ZuidZorg ondersteund. Op deze manier heb ik alle theorie die ik uit de vele boeken van Martijn heb geleerd gelijk in de praktijk kunnen toepassen. De taken die ik onder andere had waren het meehelpen begeleiden van de implementatie van de 4-wekelijkse release van één van de core-applicaties in de informatievoorziening, het in kaart brengen van autorisatiematrixen en het in kaart brengen van de werkprocessen binnen de functioneel beheerafdeling. Enorm leerzaam allemaal! Helaas kwam er een eind aan mijn tijd bij ZuidZorg, maar de volgende opdrachtgever stond al klaar; CZ in Tilburg. Een compleet andere organisatie, een heel andere omgeving en natuurlijk andere collega’s. Bij CZ heb ik de scrum methodiek leren kennen en heb ik mij, naast mijn werkzaamheden rondom gebruikersondersteuning, voor het eerst bezig gehouden met het doen van verbeter-voorstellen tot professionalisering van ons functioneel beheerteam.  Daar merkte ik dat ik het coachings/consultancy aspect binnen het vakgebied erg leuk vind en samen met Martijn hebben wij de verdere training afgestemd op dit gebied.

De trainingen

Ik ben in 2015 als eerste, en toen ook als enige, trainee begonnen en daardoor was de training die ik kreeg één-op-één. Dit betekende dat de training op maat was, dat mijn persoonlijke ontwikkeling centraal stond en dat ik input vanuit mijn eigen praktijkervaringen kon leveren voor de trainingssessies. Inmiddels is in de afgelopen 2 jaar het aantal trainees gestegen maar nog steeds staat de persoonlijke ontwikkeling en de input vanuit je eigen praktijkervaring centraal tijdens de training. Natuurlijk passeren de “standaard” aspecten zoals BiSL, Agile Scrum, etc. de revue maar het voordeel van de trainingen bij IV-Experts.com is dat dit gelijk wordt gekoppeld aan je eigen praktijk.

Met Martijn en alle medewerkers van IV-experts.com heb je ook nog eens automatisch een enorm netwerk waar je gebruik van kunt maken. Hiernaast zijn de regelmatig georganiseerde Pizzasessies en de netwerkborrels een uitgelezen kans om niet alleen enorm veel kennis op te doen, maar ook om je eigen netwerk te vergroten. 

De mogelijkheden

Persoonlijke ontwikkeling en eigen inbreng staan dus centraal tijdens het traineeship. Dit betekent dus ook dat je eigen ideeën over het vervolg van het traineeship kunt aandragen, zoals een avontuur aan de andere kant van de wereld.

Vorig jaar (2016) kwam bij mij het gevoel om naar het buitenland te gaan steeds sterker naar boven. Ik ben wel een aantal keer gaan backpacken in Zuid-Amerika en in Azië maar het wonen en werken in het buitenland heeft mij altijd getrokken. Ik gaf dus tijdens een trainingssessie bij Martijn aan dat ik het wel heel erg tof zou vinden als de volgende opdrachtgever in het buitenland zou zijn, en dan niet in België of Duitsland maar het liefst een stukje verder weg. Gelukkig was Martijn ook positief over dit idee en kende hij iemand in zijn netwerk die functioneel beheer op één van de Caribische eilanden doet; Bonaire. De eerste contacten werden gelegd en al snel had ik een afspraak met Saida Ugueto (Coördinator functioneel beheer bij de Rijksdienst Caribisch Nederland) op station Utrecht Centraal toen zij op vakantie was in Nederland. Dit gesprek verliep zo goed dat al snel het voorstel werd gedaan om per januari 2017 voor 6 maanden bij de Rijksdienst aan de slag te gaan. En zo geschiedde, op 1 januari vertrok ik met mijn backpack en een rugzakje naar de andere kant van de wereld!

bonaire.jpgBij de Rijksdienst heb ik mij de afgelopen 6 maanden beziggehouden met het ondersteunen van het project voor het implementeren van een nieuw ticketregistratiesysteem, het analyseren en beschrijven van de positionering van functioneel beheer bij de verschillende diensten, het inrichten en beschrijven van onze eigen operationele functioneel beheerprocessen en het aandragen van verbeter-voorstellen. De trainingssessies met Martijn en de andere trainees gingen op de vrijdagen natuurlijk ook gewoon door; om 7 of 8 uur in de ochtend zat ik achter de laptop klaar om de training via Skype te volgen. Lang leve de digitale samenleving!

Het vervolg

Zes maanden gaan ook op een Caribisch eiland in sneltrein vaart voorbij en aangezien ik de kans heb gekregen om als Senior Functioneel Beheerder aan de slag te gaan bij de Rijksdienst heb ik ervoor gekozen om nog in ieder geval 1 jaar langer op het eiland te blijven. Hier kan ik mij verder ontwikkelingen in het coachings/consultancy aspect van het vakgebied door, samen met de andere functioneel beheerders, het functioneel beheer en informatiemanagement binnen de Shared Service Organisatie van de Rijksdienst naar een hoger niveau te trekken. Dit betekent helaas wel dat ik afscheid moet nemen van die fantastische groep mensen in Veghel maar met al die technologie van tegenwoordig kunnen de lijntjes gelukkig kort blijven, ook al zit er een tijdsverschil van 6 uur tussen Kralendijk en Veghel.

Dan rest mij niets anders dan iedereen bij IV-experts.com te bedanken voor de afgelopen 2 jaren. In het bijzonder Martijn en Jorg. Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor het feit dat jullie iemand die nog nooit van functioneel beheer had gehoord de kans hebben gegeven om zich te ontwikkelen en te laten groeien in dit vakgebied! Bedankt voor jullie enthousiasme, jullie passie, jullie bereidheid om kennis over te dragen, jullie openheid, jullie oog voor de menselijke kant, jullie humor en jullie altijd goede humeur. Jullie zijn beiden de afgelopen 2 jaren een bron van inspiratie geworden.

En aan alle andere medewerkers van IV-experts.com; Roger, Janouk, Patrick, Tom, Mirjam, Mariena, Roan en sinds kort Marcela, enorm bedankt voor de fijne samenwerking de afgelopen 2 jaar en we spreken elkaar ongetwijfeld nog op korte termijn!

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.