A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Niet harder werken, maar slimmer!

Als functioneel beheerder / IV-professional wil je natuurlijk altijd op de hoogte blijven van nieuwe en actuele technologieën. Technologieën die het werk efficiënter, gemakkelijker en effectiever kunnen maken. In dit artikel nemen we je mee in een aantal technologieën die de manier waarop je als IV-professional werkt kunnen veranderen.

 

Flexibel en wendbaar: Cloud computing

 

Cloud Computing is een technologie die steeds populairder wordt. In 2020 maakte ongeveer 36% van de Nederlandse bedrijven hier al gebruik van. En 94% van de Nederlandse bedrijven gaf aan dat cloud computing belangrijk is voor hun digitale transformatie. Bijna twee derde van die bedrijven gaf aan dat ze van plan zijn om meer gebruik te maken van de cloud in de komende 3 jaar. Het concept van Cloud Computing is simpel: in plaats van het gebruik van zware hardware en servers om data op te slaan en applicaties te draaien, worden deze allemaal uitbesteed aan externe servers die via het internet toegankelijk zijn. Hierdoor wordt het voor organisaties mogelijk om hun IT-infrastructuur te schalen en te upgraden zonder de hoge kosten van nieuwe hardware of het onderhoud daarvan.

 

"Laten we de waarde van nieuwe technologieën ontdekken en deze optimaal inzetten voor het verbeteren van de IV"

 

Cloud Computing biedt ook flexibiliteit en mobiliteit, aangezien de data en applicaties vanaf elke locatie met internettoegang toegankelijk zijn. Geen wonder dus dat steeds meer bedrijven overstappen naar deze technologie en er steeds meer Cloud Computing-diensten beschikbaar zijn op de markt. Voor jou als functioneel beheerder biedt Cloud Computing ook voordelen. Je kan natuurlijk overal inloggen op de applicaties en data die je beheert en dus op elk moment eventuele problemen oplossen, updates uitvoeren en configuraties aanpassen. (Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit elk moment moet doen, want jij hebt natuurlijk recht op je vrije dag, avond of weekend.) Maar je bent in elk geval niet gebonden aan jouw aanwezigheid op kantoor. Je kan soms gewoon lekker vanuit je huiskamer aan de slag.

 

Naast het makkelijk inloggen kan je ook eenvoudig opschalen of afschalen op basis van de behoeften van jouw organisatie. In plaats van het aanschaffen van nieuwe hardware en het uitvoeren van tijdrovende upgrades, kan je gewoon extra capaciteit aanvragen of ongebruikte capaciteit vrijgeven bij de server-provider. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat het systeem altijd optimaal presteert. Jij blij, management blij, gebruiker blij.

 

Vergeet ook niet dat Cloud Computing ook geavanceerde beveiligingsfuncties biedt die helpen bij het beveiligen van de bedrijfsdata. De meeste Cloud Computing-providers bieden namelijk standaard beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, antivirus- en malwarebescherming en regelmatige updates en patches. Dit vermindert de druk op functioneel beheer om zelf beveiligings-maatregelen te implementeren en te onderhouden.

 

Cloud computing

 

 

Slim en efficiënt: Artificial Intelligence

 

Artificial Intelligence (AI) is een andere belangrijke technologie die de manier waarop je als functioneel beheerder werkt kan veranderen. AI kan je helpen met het verbeteren van de klant- of gebruikerservaring. Door gebruik te maken van AI-gestuurde chatbots kunnen klanten/gebruikers snel en efficiënt worden geholpen bij het oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen. Dat vermindert jouw werklast en zorgt ook voor een hogere klant-/ gebruikerstevredenheid.

 

Door gebruik te maken van predictive analytics en geavanceerde algoritmes kan AI waardevolle inzichten bieden die kunnen worden gebruikt om betere beslissingen te nemen op basis van data. Daardoor ben jij beter geïnformeerd en kun je echt beslissingen nemen op basis van data en informatie die de bedrijfsprestaties verbeteren.

 

Heb je er ook wel eens aan gedacht om AI in te zetten bij het voorspellen en identificeren van problemen voordat ze zich voordoen? Door gebruik te maken van machine learning en analytics kan AI patronen identificeren in de data en suggesties doen voor potentiële problemen. Daardoor kan je proactief problemen aanpakken en downtime voorkomen.

 

Apparaten die samen voor je werken: Internet of things

 

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van fysieke apparaten, voertuigen, huizen en andere items die zijn uitgerust met sensoren, software en netwerkconnectiviteit, waardoor ze verbinding kunnen maken en gegevens kunnen uitwisselen.

 

Je kan als functioneel beheerder bijvoorbeeld IoT-apparaten gebruiken om in real-time gegevens te verzamelen over de prestaties van systemen, machines en apparatuur. Deze gegevens kunnen worden geanalyseerd om trends te identificeren en problemen op te sporen voordat ze zich voordoen. Je kan zo inzicht krijgen in hoe de toepassingen en systemen die je beheert worden gebruikt. Dit kan leiden tot verbeterde prestaties en een betere gebruikerservaring. Het internet of things is dus zeker een interessante optie om als functioneel beheerder te overwegen.

 

Internet of things

 

 

Veilig en transparant: blockchain

 

Blockchain is een technologie die bekend staat om zijn veiligheid en transparantie. Functioneel beheerders kunnen blockchain gebruiken om gegevens veilig op te slaan en transacties te verifiëren. Dit kan vooral handig zijn in de financiële sector en andere gebieden waar gegevensbeveiliging van cruciaal belang is.

 

Je hebt met blockchain de mogelijkheid om transacties veilig en betrouwbaar te verwerken, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Dit kan veel tijd en geld besparen voor organisaties en kan bovendien de efficiëntie verhogen. Zo kan jij als functioneel beheerder blockchain bijvoorbeeld gebruiken om processen rondom betalingen en facturatie te optimaliseren. Door het gebruik van blockchain kan het aantal tussenpersonen worden verminderd en kan het proces sneller en efficiënter verlopen.

Blockchain biedt ook een veilige en betrouwbare manier om informatie uit te wisselen tussen verschillende partijen. Dit kan vooral interessant zijn in sectoren waarin veel vertrouwelijke informatie wordt verwerkt, zoals de gezondheidszorg of de financiële sector. Voor jou is het dan interessant om te weten dat je blockchain bijvoorbeeld kan gebruiken om patiëntgegevens veilig en betrouwbaar te delen tussen verschillende zorgverleners, of om financiële transacties veilig en efficiënt te verwerken.

 

Om blockchain op een slimme manier in te zetten als functioneel beheerder is het belangrijk om goed te begrijpen hoe de technologie werkt en te weten welke mogelijkheden en beperkingen er zijn.

 

 

"Een decentaal netwerk waarin elke transactie wordt geverifieerd en vastgelegd door een groot aantal nodes waardoor het vrijwel onmogelijk is om gegevens te manipuleren of te hacken"

 

 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar bestaande blockchain-oplossingen en te bepalen welke het meest geschikt zijn voor de specifieke behoeften van jouw organisatie. Hierbij is het een goed idee om samen te werken met experts op het gebied van blockchain en om de ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten te houden. Met de juiste kennis en expertise kan blockchain een waardevolle toevoeging zijn voor de IT-infrastructuur van organisaties.

 

Durf jij het al aan?

 

Onderzoek eens welke ontwikkelingen passen bij jouw organisatie! De techniek gaat steeds verder en wordt steeds slimmer. Daardoor kan jouw werk een stuk makkelijker worden, dus waarom zouden we dit laten liggen? Maak er eens tijd voor om dit te bespreken in jouw team en ga samen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Daar ga je echt veel plezier van hebben! Je hoeft dit niet allemaal zelf uit te zoeken en in te richten natuurlijk. Ga eens in gesprek met jouw collega’s van IT. Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze nieuwe technologieën.

 

Klinkt allemaal als een flinke uitgave en onderneming. Maar ga het gesprek eens aan en onderzoek hoeveel tijd, geld, en werkplezier dit in het grote geheel (en op de lange termijn) oplevert. Wat betreft draagvlak: als het gaat om tijd en geld is ook het management er wel voor te porren! En als je daar nog niet aan toe bent is Google je beste vriend natuurlijk!

 

Als je nog niet zo bekend met met deze technologieën, waag de sprong eens! En geen zorgen, de IV-professional wordt echt niet onmisbaar, ook niet als je gebruik gaat maken van nieuwe en slimme technologie. Maar jouw werk wordt wel een stuk makkelijker. Zo kan jij je nog meer richten op de optimalisatie van de IV en wie weet zorgt AI of Internet of Things er voor jou voor dat tijdrovende issues voorkomen worden of analyses voor je gemaakt worden!

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL