A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Wij krijgen regelmatig vragen over het salarisniveau van Functioneel Beheerders. In dit onderzoek willen we de gemiddelden per niveau en branche weergeven. De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op cijfers van diverse partners van IV-experts.com waar per branche of bedrijf het gemiddelde salaris is gegeven. Vervolgens zijn deze getallen gebundeld om zo een gemiddelde range aan bruto salarissen per branche aan te geven.

Belangrijk is tevens om aan te geven dat we hier vooral ingaan op de Functioneel Beheerders, Ter illustratie is het gemiddelde salaris per branche voor informatiemanagers ook gegeven. Er wordt verder niet ingegaan op CIO's die met name op strategisch niveau opereren.

In het onderzoek onderscheiden we drie niveau's binnen het vakgebied Functioneel Beheer:

 

Junior Functioneel Beheerder

Een junior functioneel beheerder heeft maximaal 3 jaar werkervaring (dit staat dus los van leeftijd!). Een junior functioneel beheerder zit op MBO of MBO+ niveau. De junior functioneel beheerder is een goede gesprekspartner voor eindgebruikers. De activiteiten van de junior functioneel beheerder zitten met name in de BiSL processen Gebruikersondersteuning, Transitie en Beheer Bedrijfsinformatie. Voor een junior functioneel beheerder zijn met name de soft-skills goede communicatieve vaardigheden, een sterk analytisch vermogen, willen helpen, kunnen opmerken en kunnen functioneren onder spanning van belang.

 

Medior Functioneel Beheerder

Een medior functioneel beheerder heeft tussen de 3 en 6 jaar werkervaring. Hij heeft zijn niveau middels certificaten (bijv. BiSL) of opleiding (bijv. Bedrijfskundige Informatica) op HBO niveau weten te krijgen. De medior functioneel beheerder is een goede gesprekspartner voor eindgebruikers en afdelingsmanagers. De activiteiten van de medior functioneel beheerder zitten met name in de BiSL processen Operationele ICT Aansturing, Wijzigingsbeheer, Toetsen en Testen, Voorbereiden Transitie en Specificeren. Voor een medior functioneel beheerder zijn met name de soft-skills sterke organisatiesensitiviteit, goede communicatieve vaardigheden, initiatief durven nemen, netwerken, flexibel reageren, kunnen opmerken en kunnen functioneren onder spanning van belang.

 

Senior Functioneel Beheerder

Een senior functioneel beheerder heeft meer dan 6 jaar werkervaring. Hij heeft zijn niveau middels uitgebreide werkervaring, certificaten (BiSL, Prince II, TMap) en opleiding (bijv. Bedrijfskundige Informatica) op HBO+/WO niveau weten te krijgen. De senior functioneel beheerder is een goede gesprekspartner voor afdelingsmanagers en het management van de organisatie. De activiteiten van de senior functioneel beheerder zitten met name in de BiSL processen Wijzigingsbeheer, Toetsen en Testen, Niet Geautomatiseerde IV, Specificeren, Behoeftemanagement en Contractmanagement. De senior functioneel beheerder heeft met name een regie-functie en is relatief weinig bezig met operationele en uitvoerende taken. Voor een senior functioneel beheerder zijn met name de soft-skills kunnen en durven beslissen, goed kunnen plannen en organiseren, initiatief durven nemen, kunnen controleren, sterke communicatieve vaardigheden, kunnen leidinggeven (inhoudelijk) en kunnen functioneren onder spanning van belang.

Salaris functioneel beheerder per niveau en branche

Om een compleet overzicht te krijgen van de gemiddelde range in salaris, zijn de resultaten verdeeld per branche en niveau in het vakgebied. Wij hebben binnen ons netwerk en aan diverse partners gevraagd of zij voor hun eigen branche de salarissen voor de verschillende functies kunnen schetsen. De resultaten van dit onderzoek vindt u gebundeld in de tabel hieronder. Uiteraard zullen er uitzonderingen zijn op onze bevindingen. Ons onderzoek biedt 'slechts' een richtinggevend gemiddelde aan. Ter illustratie is ook het gemiddelde salaris van Informatiemanagers in elke branche gegeven.

Gemiddeld salaris Functioneel Beheerders 2019

Branche Junior FB Medior FB Senior FB Informatie Manager
Zorg €2.170,- / €3.093,- €2.336,- / €3.490,- €2.682,- / €3.798,- €3.404,- / €5.110,-
Bank- en verzekeringswezen €2.778,- / €3.712,- €2.953,- / €4.467,- €3.433,- / €4.861,- €4.359,- / €6.513,-
Retail €2.600,- / €4.000,- €3.048,- / €4.328,- €3.416,- / €4.950,- €4.378,- / €6.432,-
Onderwijs €2.194,- / €3.169,- €2.510,- / €3.574,- €2.761,- / €4.009,- €2.709,- / €5.656,-
(Semi-)overheid €2.382,- / €3.562,- €2.655,- / €4.024,- €3.223,- / €4.818,- €3.320,- / €5.340,-
Industrie, logistiek en transport €2.331,- / €2.941,- €2.431,- / €3.385,- €2.765,- / €3.925,- €3.358,- / €5.031,-

*Salaris is aangegeven als bruto maandsalaris (op basis van een 40 urige werkweek) afgerond op hele Euro's.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Indien je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging als functioneel beheerder, informatiemanager of CIO, dan kunnen wij je helpen. Klik op de onderstaande knop.

Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL