A profile picture of Wietse Hannema

Geschreven door

Gepubliceerd op

Binnenkort is het weer zover. 

Na een periode van oer Hollandse en de laatste jaren steeds meer ook internationale feestdagen, al dan niet omhuld met de nodige teleurstelling, voorheen vanwege slechte cadeaus en verplicht familiebezoek, maar dit jaar meer door niet samen te kunnen zijn, is het nu tijd voor wederom een “te vieren” dag. En gelukkig niet zo eentje met dikke discussies en de inzet van blokkeerfriezen, of een dankbetuiging voor de oogst voor de ene kant, maar de start van de verdrijving voor de andere,….nee, deze dag is vrij van dat alles. Want deze dag is,… commercieelBedacht door een psycholoog en gebaseerd op formules die dat onderdeel missen wat je toch wel zou verwachten bij het bepalen van zo’n dag, tijd.  

Het gaat hier om de derde maandag van januari, minder bekend als zwarte maandag, maar juist vooral bekend als Blue Monday. 

GEEF OME HANS EEN KANS

De, volgens de theorie en formule, meest depressieve dag van het jaar. Teleurstelling van de mislukte voornemens, vakantie ver weg, en nog wat andere zaken maken dit de dag dat we ons het meest depressief voelen.  
Nou moet ik heel eerlijk zijn en zeggen dat ik niet altijd het glas halfvol zie, maar ook wel halfleeg, vroeger zeker. Nu is het iets beter en als het glas dan halfleeg is, staat er in ieder geval een volle fles naast. En ik vind de keuze van onderwerp niet echt heel handig, gezien een tijd waarin 35% van de mensen depressief is of is geweest. En daarnaast, als je vooraf al denkt dat iets zo is, geef je het ook geen kans. Het is die verjaardag waarbij je weet dat je in een kringetje zit naast de naar rook, knoflook en drank riekende Ome Hans en waarbij op de klok de schaal met kaas en worst langs komt. Maar toch ga je er heen en uiteindelijk heb je een leuke avond, Ome Hans ook.  

BEREGEZELLIG

Het kan ook anders. Positieve kijk op de dingen, anders aanvliegen, dat soort dingen. 

Mijn broer had jaren geleden afgesproken in een kroeg met vrienden en toen hij daar binnen kwam, was er totaal geen sfeer. Het was stil, mensen zeiden weinig, de muziek zei hem weinig, saai dus. Maar in plaats van maar denken dat dit wel een saaie avond zou worden, draaide hij het om. Tegen iedereen die daarna binnen kwam en tegen zijn vrienden aan de tafel zei hij: “ Wat is het hier gezellig, hè?! Ik vind het hier beregezellig. Vind jij het hier ook zo gezellig?” Resultaat: gouden avond. De sfeer werd snel beter. Het brengen van gezelligheid werd door anderen snel opgepikt en de muziek werd aangepast naar het niveau: beregezellig 

Ik denk dat het goed is dat we meer dat positieve bericht gaan brengen op, en in aanloop naar, Blue Monday. Om juist in deze tijd een beetje liever te zijn voor elkaar, dankbaar voor wat we nu al hebben (en dankbaar wil niet zeggen dat je er genoegen mee neemt), en hulp bieden aan diegenen die het juist in deze tijd moeilijk hebben met het inzien van het positieve. Breng die (digitale) knuffel over aan je familie, bedank de postbode, hang een mooie tekening aan je raam, geef iemand een complimentje en breng minimaal één persoon die oh zo belangrijke glimlach.  

BLUE MONDAY OP DE WERKVLOER

Op de werkvloer geldt eigenlijk, of wellicht wel juist daar, hetzelfde. En dat terwijl deze periode wat mij betreft juist vol kansen en positieve energie zit. Er komen budgetten vrij voor het nieuwe jaar, nieuwe ideeën krijgen de ruimte, er worden plannen gemaakt, kansen gecreëerd en hopelijk ook benut. Ik denk ook dat de collega’s in de informatievoorziening, met name de Functioneel Beheerder, maar zelfs meer nog de Informatiemanager, de kwaliteit in huis hebben om bepaalde stemmingen te proeven op de werkvloer en daar iets mee te doen, bijvoorbeeld een positieve draai aan geven. Ze zijn er om samen met de business de behoefte in te vullen van die business en het lijkt mij stug dat depressiviteit onder de behoeften van een organisatie valt. 

Dus bij deze het advies, of beter nog, het verzoek aan alle Functioneel Beheerders en Informatiemanagers om op maandag 18 januari een dag te creëren voor de mensen om je heen, fysiek en/of digitaal die een beetje lichter is dan de commerciële naam doet vermoeden. Een dag die een extra boost geeft waar de mensen ‘s avonds thuis ook nog de energie van voelen. Maak de mensen om je heen bewust van de kansen, geef dat complimentje en breng die glimlach.  

 

Fijne Blue Monday maandag. 

PS: het hoeft niet alleen maar op die maandag, het mag het hele jaar door. 

Ben je benieuwd welke kwaliteiten die Functioneel Beheerder en Informatiemanager hebben of ben je benieuwd naar het vakgebied? Neem dan contact op met IV experts. 

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.