Advisering-HEADER

DATagedreven werken

Wist je dat ongeveer 50% van de data binnen een organisatie verborgen zit in mensen, excel sheets, systemen en netwerken?


Data het nieuwe goud! Maar hoe kunnen wij meer waarde uit onze data halen?

Tip: Beschouw data als een volwaardige asset van je organisatie! Data geeft inzicht. Maar wat als deze data niet op een uniforme manier geïnterpreteerd kan worden, waardoor besluitvorming of onderbouwing op basis van deze data kan leiden tot discussie en twijfel? Wat is dan precies de meerwaarde van data voor een organisatie?

Wanneer je de data op orde hebt, is er één integrale waarheid bestaande uit kwalitatief goede data! Voor veel organisaties is dat nog een utopie. Vanuit IV experts zien we het werken naar deze utopie als een kans welke verder gaat dan alleen het implementeren van een dataplatform of een mooi dashboard. Dit begint bij het creëren van een zogenoemde 'datacultuur': een datacultuur in de vorm van data-awareness, efficiënte en transparante dataprocessen en een gerichte data-architectuur. Deze cultuur is nodig is om meer waarde uit data te kunnen halen. Een datagedreven organisatie!

Maar wat kenmerkt nu eigenlijk een datagedreven organisatie? Aandacht en focus op eigenaarschap, multidisciplinair werken, de juiste mensen op de juiste plek én de juiste spelregels rondom het gebruik van data. Al deze dingen samen noemen we data governance. Het inrichten, monitoren en sturen van deze spelregels is datamanagement:

  • Het vormen van één waarheid in de vorm van definities;
  • De norm van datakwaliteit verhogen;
  • Het vinden van je eigen data en het beschikbaar en toegankelijk maken daarvan;
  • Interoperabiliteit en hergebruiken van data;

Het zien en inzetten van data als een volwaardige asset vraagt om een verandering in de organisatie. Een verandering die begint bij de mensen binnen de organisatie door het creëren van data-awareness maar ook het vaststellen en communiceren waarom we dit allemaal willen. Een verandering die begint bij de mensen binnen de organisatie. Data moet geen doel op zich zijn maar een middel om doelen te behalen.
 

Hoe kan IV experts ons hierin adviseren en ondersteunen?

Onze missie als IV experts is “elke organisatie haar informatievoorziening op orde”. Data is daar een belangrijke pijler in. Van data-analyse en het visualiseren van inzichten tot het implementeren van data governance en datamanagement binnen een organisatie.

Door onze praktijkkennis en ervaring weten wij hoe lastig het is om jouw organisatie hier in mee te nemen. Wij benaderen het datagedreven werken als een verandering waarmee je door kleine stappen te zetten snel succes kan boeken. Samen stellen we een praktisch en werkbaar plan op waarmee jullie organisatie snel kan groeien in de datavolwassenheid. In de basis hebben onze consultants onder andere kennis en ervaring met Agile werken en het toepassen van de DAMA-DMOK aandachtsgebieden en de FAIR principes.

Wij kunnen jouw organisatie helpen met het op orde brengen van jouw informatievoorziening door het opzetten van een datagedreven organisatie.
Dat doen we onder andere door mee te denken en te adviseren over de inrichting van jullie datamanagement en data governance. De beste start om uit te vinden waar jouw organisatie staat als het gaat om de datavolwassenheid is onze data-nulmeting. Dit kan een perfect startpunt zijn van een consultancy traject waarbij we jullie helpen met het inrichten van een datagedreven organisatie. Daarbij is het opstellen van een missie, visie  en strategie met betrekking tot data onmisbaar. 

Ook kunnen wij diversen workshops organiseren die jouw team te helpen om samen te werken naar een datagedreven organisatie. 

MEER WETEN?

Neem vrijblijvend contact op met Chris of vul het onderstaande formulier in om  meer te weten te komen over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.  

Chris

Bel 06-42782181 of mail direct naar chris@iv-experts.com.