Wiki over Functioneel Beheer en Informatiemanagement

Informatiemanagement: artikelen en praktijkverhalen van Daphne Depassé

Posted by IV experts
Informatiemanagement. Organisaties kunnen niet meer zonder. Of ze nou willen of niet. Het vak/de term Informatiemanagement mag dan nog niet zo bekend zijn, maar iedere organisatie is hier mee bezig. Op wat voor manier dan ook: of het nou gaat om ICT systemen, omgaan met sociale media of het organiseren en beheersen van ‘interne’ informatie. We leven in een informatiemaatschappij. En voor veel organisaties is informatie van levensbelang.
 
Een gratis eBook geschreven door Daphne Depassé.

Een groot deel van onze economie draait op informatiediensten; organisaties waar informatie de corebusiness is. Maar ook voor organisaties waarbij informatie of kennis niet behoort tot de core- business, is het zinvol om informatiemanagement serieus te nemen. Hiaten in de informatievoorziening hebben namelijk altijd gevolgen voor andere bedrijfsvoeringsaspecten én raken de uitvoering van de primaire taken.

De technologische ontwikkelingen hebben gevoelige veranderingen in gang gezet en een nieuwe wereld geopend. Naast de fysieke wereld is een virtuele wereld ontstaan, die veel veranderingen heeft veroorzaakt in de manier waarop we samen leven, communiceren en werken. Een ware informatie (r)evolutie. En de komende decennia zal de digitalisering alleen maar toenemen; we zijn nog maar halverwege “The New Normal” (Peter Hinssen). In dit e-book is een verzameling opgenomen van mijn blogs en publicaties over informatiemanagement.

Het start met een (theoretische) introductie over wat informatiemanagement is en waarom het belangrijk is. Daarna volgt een kort intermezzo over het verschil tussen kennis en informatie. In hoofdstuk 3 is een aantal artikelen over ICT opgenomen, gevolgd door een hoofdstuk met 4 praktijkverhalen. Hoofdstuk 5 en 6 gaan over een andere kijk op informatie. En een andere aanpak. De wereld is veranderd en we kunnen niet blijven doen wat we altijd al deden. Veel leesplezier! Groet, Daphne Depasse