De kansen en uitdagingen van digitalisering
Duurzame besluiten nemen door technologie en mens te begrijpen.
De impact van digitale technologie op mensen, bedrijven en onze samenleving is groot. Digitalisering zorgt voor nieuwe kansen, nieuwe vraagstukken en vraagt nieuwe keuzes. Het nemen van duurzame besluiten lukt alleen als we zowel de technologie als de mens begrijpen. Kees Verhoeven neemt je in zijn verhaal mee in digitalisering en welke impact de digitale technologie heeft op onze samenleving en informatievoorziening. We kijken naar nieuwe kansen, en uitdagingen die de digitalisering met zich mee brengt.
Kees Verhoeven was als Tweede Kamerlid elf jaar betrokken bij politieke besluitvorming over de dreiging vanuit Rusland en China, de invloed van Facebook, Google en Amazon, falende ICT-projecten van de overheid en
wetgeving van de cookiewet tot de sleepwet. Hij maakte vele digitale blunders maar wist digitalisering uiteindelijk hoger op de politieke agenda te krijgen. Nu is hij eigenaar van Bureau Digitale Zaken en schrijft hij een boek over onze democratie in het digitale tijdperk: 'De Democratie crasht'.
Het inrichten van de informatie-voorziening
Valkuilen overwinnen en uitdagingen aan gaan om jouw IV optimaal in te richten.
Martijn Broekhuizen, directeur Informatiemanagement bij Noorderpoort neemt je mee in het inrichten van de informatievoorziening in zijn organisatie. Valkuilen overwinnen en uitdagingen aan gaan met overgave, je ontkomt er niet aan wanneer je vastbesloten bent om jouw informatiemanagement en informatievoorziening optimaal in te richten en in te zetten.
De essentie van informatiemanagement ligt niet alleen in de data of in de informatie. Het zit in datgene faciliteren en leveren dat de organisatie nodig heeft; vraaggestuurd en dan niet meer en minder dan nodig is. En vervolgens er voor zorgen dat je dat blijft doen in deze steeds sneller veranderende wereld. Ook de volgende vraag moet op de juiste plek komen en op de juiste wijze beantwoord worden! Architectuur is een belangrijke bouwsteen voor informatiemanagement. Het geeft een kader waarbinnen je zorgt voor de inrichting van de digitale werk- en leerplek. Richt je daarbij op een mooie balans tussen stevigheid (firmitas), bruikbaarheid (utilitas) maar zeker ook schoonheid (venustas). Zoals iedereen een huis wil dat bruikbaar, stevig en mooi is zo wil je je ook in eenzelfde digitale werkomgeving rond bewegen!
Martijn geeft leiding aan een team van 30+ professionals die de organisatie ondersteunen op het gebied van informatiemanagement. Denk daarbij aan het functioneel beheer van een steeds groeiend aantal informatiesystemen, het ICT governance proces, vraag - aanbod, informatiebeveiliging & privacy en business intelligence.Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de realisatie van de digitaliseringsagenda – de strategie met betrekking tot de informatievoorziening en digitalisering.
Succesvolle datagedreven innovatie
HOE BORG JE ALS ORGANISATIE DAT JE RELEVANT BLIJFT IN EEN WERELD VAN (BIG) DATA EN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE?
In zijn keynote presentatie gaat Frans dieper in op de impact van digitale innovaties op organisaties in het algemeen en (big) data en kunstmatige intelligentie in het bijzonder. Hij gaat in op het waarom, wat en hoe van datagedreven innovatie. Waarom moeten data en artificial intellicenge top-management prioriteiten zijn voor iedere organisatie, hoe moeten organisaties reageren op de uitdagingen die data en AI met zich meebrengen, en ‘what’s next’, zijn vragen die in zijn presentatie zullen worden beantwoord. Aan de hand van DatCan, het datagedreven innovatie canvas, geeft hij concrete handvatten voor het starten van succesvolle dataprojecten. Frans wil zijn publiek graag inspireren met aansprekende voorbeelden en concrete business cases.
Frans Feldberg is hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op datagedreven innovatie. Het beantwoorden van de vraag hoe je als organisatie relevant blijft in een wereld waarin data en artificial intelligence disruptief kunnen zijn voor de waarde die je als organisatie creëert, staat hierin centraal. Hij is medeoprichter en directeur van 'the Amsterdam Center for Business Analyitcs', een multidisciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van big data, business analytics en data science (VU instituut). ACBA werkt samen met een variëteit aan organisaties (profit en non-profit) aan (big) data, business analytics en artificial intelligence projecten. Frans is tevens mede-oprichter van Data Science Alkmaar, een regionaal kennis- en innovatieplatform op het gebied van (big) data en kunstmatige intelligentie, waarin de gemeente Alkmaar, Vrije Universiteit Amsterdam en het regionale bedrijfsleven intensief samenwerken ('triple helix').
Als consultant en ondernemer heeft hij ruime ervaring met de ontwikkeling en implementatie van 'data & analytics driven' bedrijfsmodellen, diensten en strategieën voor nationale en internationale ondernemingen, en de publieke sector. Frans heeft ook ervaring als toezichthouder, zowel in profit als non-profit organisaties.