A profile picture of IV experts

Geschreven door

Gepubliceerd op

Het kan best spannend zijn om je introductie te maken in een compleet nieuw vakgebied. Je moet jezelf op de kaart gaan zetten, laten zien dat jij de juiste kennis hebt (of wil opdoen) en ook nog je weg vinden in een wereld vol met nieuwe termen, modellen, processen en relaties. Wij hebben al veel trainee's mogen helpen bij het maken van een goede introductie en daarom hebben wij samen met hen vijf simpele tips voor je uitgewerkt die je kunnen helpen om een vliegende start te maken.

1. MAAK VAN LEREN EEN GEWOONTE

Wanneer je een nieuw vakgebied leert kennen is dat altijd even flink aanpoten (en ook als je al bekend bent met de vakinhoud is het belangrijk om deze te blijven updaten en de laatste ontwikkelingen te volgen). Je gaat aan het werk en zult daarnaast ook nog jouw kennis moeten ontwikkelen om het niveau van collega's, concurrenten of vakgenoten bij te kunnen benen. Dat kan resulteren in flink wat werkdruk. Maak het jezelf iets makkelijker door 'leren' in jouw planning te bouwen. Plan bijvoorbeeld iedere dag even een half uurtje voor jezelf waarin je op zoek gaat naar kennis uit het vakgebied, de juiste modellen en frameworks leert te begrijpen en lees artikelen die direct iets kunnen bijdragen en jouw vakinhoudelijke ontwikkeling. Bekijk aan het begin van de week waar jij je deze week in wil verdiepen. Zo voorkom je dat je de ingeplande tijd alleen maar aan het googelen bent naar het vakgebied in z'n volledige breedte. 

Een andere makkelijke manier om te leren is bijvoorbeeld het luisteren van een vakinhoudelijke podcast of het volgen van een webinar. Vergeet naast het inbouwen van vaste 'leermomenten' ook de kracht van een goede opleiding of training niet!
Al met al leer nieuwe vaardigheden en wellicht ontdek je nieuwe talenten. Maar ook leer je bijvoorbeeld hoe de structuur van organisaties in elkaar zitten en wat hierin wel en niet aansluit bij jou als professional. 

En natuurlijk: ga het gewoon doen! Vraag, kijk, probeer, maak fouten en leer daarvan.

2. NETWERKEN

Veel mensen vinden netwerken best spannend. Maar netwerken is vaak dichterbij dan je denkt. Je hoeft jezelf niet direct voor de leeuwen te gooien in een nieuwe groep. Door werkzaam te zijn binnen een nieuw vakgebied leer je al nieuwe mensen kennen met interesses en uitdagingen binnen het vak. Wanneer je al werkzaam bent in een organisatie kun je denken aan netwerken met collega's en keyusers, maar denk ook aan contactpersonen bij leveranciers en andere stakeholders. Wees niet bang om vragen te stellen!
Je kunt ook actief contact opnemen met vakgenoten via bijvoorbeeld Linkedin of een online community. Leg gewoon uit dat je nieuw bent in het vak en het graag beter wil leren kennen. Misschien heb je zelfs wel een concrete vakinhoudelijke vraag of een uitdagende casus. Hoe mooi zou het zijn als je hierover direct met iemand kan sparren?  Contact met vakgenoten kan je echt helpen om je eigen kennis en vaardigheden te vergroten en wie weet hou je er zelfs een leuke nieuwe uitdaging aan over!

3. LAAT JEZELF ZIEN

Om de organisatie zo goed mogelijk te leren kennen is het fijn dat ze ook jou leren kennen. Plan gesprekken in, ga naar de gezamenlijke lunch en zorg dat ze jou zien op belangrijke momenten. Zo bouw je kennis van de organisatie op en zullen de nieuwe collega's je sneller benaderen voor een vraag, een overleg of om jouw mening of visie vragen. 

Wanneer jij jezelf goed introduceert in een nieuwe organisatie laat je niet alleen zien dat je veel kennis in huis hebt, maar ook dat je in staat bent om nieuwe dingen te leren en dat je jezelf aan kan passen aan verschillende mensen, werkvormen en uitdagingen. Laat jezelf dus zien. Deel je visie en je mening, zodat je zichtbaar wordt voor de arbeidsmarkt.

4. DAAG JEZELF UIT

Zeker als je 'net komt kijken' kan het best spannend zijn om de eerste stappen te zetten en nieuwe dingen aan te pakken. Maar juist door de dingen aan te pakken die je misschien niet eerder hebt gedaan leer je. Daag jezelf juist uit met deze vraagstukken en zet je schouders eronder. Dit kan een nieuwe baan of opdracht zijn, maar je kunt het ook kleiner maken: neem een taak op je van iets wat je graag wil leren. Zoek dingen die je nog niet weet op en vergeet ook zeker niet om collega's of vakgenoten vragen te stellen. Dat jij ergens aan werkt, wil niet zeggen dat je het alleen hoeft te doen.

Kijk ook eens kritisch naar bijvoorbeeld processtructuren of verdiep je eens in een werkwijze en kijk waar jij verbeteringen ziet en deel deze dan ook (zorg er wel voor dat je jouw advies weet te onderbouwen). Dit is niet alleen een uitdaging voor je jezelf maar levert ook zeer gewaardeerde informatie op voor jouw ‘nieuwe’ organisatie.

5. BOUW VERTROUWEN OP

Door het voeren van (vakinhoudelijke) gesprekken leer jij jezelf beter presenteren. Dit kan een gesprek zijn met een collega. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een kennismaking met een recruiter of nieuwe organisatie. Je krijgt beter inzicht in wat jij de markt te bieden hebt en wat jij van de markt kan verwachten. Je zult merken dat naarmate je meer gesprekken voert, je er steeds 'lekkerder' in kom te zitten. Je vergroot namelijk jouw presentatie- en gespreksvaardigheden, maar ook krijgt je vakinhoudelijke kennis groeit elke keer een beetje. Je zult zien dat je zelfvertrouwen groeit. 

Gesprekken over werkbelasting, salaris, doorgroeimogelijkheden e.d. worden vaak als spannend ervaren. Maar ook hierin kan je groeien en zal je ervaren dat gesprekken in de vorm van een dialoog je verder brengt dan een monoloog. Bedenk waarom jij het gesprek aankaart en zorg dat je jouw standpunt goed weet te onderbouwen. Zo ga je al een stuk lekkerder het gesprek in. Vergeet ook niet te luisteren naar de ander!
Soms komt er misschien niet uit wat je had verwacht. 
Je zult zien dat je zelfvertrouwen stijgt wanneer je dingen gaat doen die je in eerste instantie niet zo snel had gedaan.

 

Een nieuw vakgebied leren kennen is natuurlijk spannend, maar ook vooral een leuke uitdaging! Je gaat je verdiepen in iets wat jouw interesse heeft en daar ga je tijd en aandacht in investeren. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent en dat je de juiste kennis voor jezelf verzameld.

Zo groei ze vanzelf uit tot een expert.

Heb je wel eens gedacht aan een stap richting de wereld van informatiemanagement? Laat het ons weten en wij vertellen je graag meer over het vakgebied.

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.