A profile picture of Bert Franken

Geschreven door

Gepubliceerd op

In de praktijk kom ik nog erg vaak bij Functioneel Beheer teams waarvan het werk voor het grootste deel bestaat uit het oplossen van incidenten. De zogenaamde ‘brandweerlieden’ die bezig zijn met brandjes blussen. Laat het overigens duidelijk zijn dat deze collega’s dat met volle inzet en betrokkenheid doen en met een dienstverlenende instelling waar je ‘u’ tegen zegt. 

Maar zit hier nu de echte toegevoegde waarde van Functioneel Beheer in? Naar mijn mening niet. Sterker nog, ik heb in een aantal gevallen meegemaakt dat de organisatie overwoog Functioneel Beheer op te heffen want: ‘Ze doen hetzelfde als de ICT helpdesk. Incidenten oplossen. Waar hebben we dan die dure mensen voor nodig?’  

Dus met alleen het oplossen van incidenten red je het als Functioneel Beheerder niet. Zeker niet met het imago van ‘brandweerman of -vrouw’. En je dus alleen in beeld bent als er iets fout gaat.  

 

Jouw toegevoegde waarde zit juist in het voorkómen van problemen. Door ‘aan de voorkant’ in gesprek te zijn en blijven met degenen waar je het voor doet: management en medewerkers van de business. En voor wie jij zorgdraagt dat zij blijvend over de informatievoorziening beschikken met de functionaliteit die voor hen de meeste toegevoegde waarde levert. En die je natuurlijk ook ondersteunt bij de inzet en het gebruik daarvan. 

 

Dat betekent dat je: 

  • vanuit kennis van de ondersteunde business processen en van de bestaande informatievoorziening (in die volgorde), optreedt als adviseur en ‘IV-expert’.  
  • hen ‘ontzorgt’ bij het vertalen van behoeften naar concrete eisen/criteria en daarna naar mogelijke oplossingen (al dan niet geautomatiseerd).  
  • vervolgens over deze oplossingen adviseert en een gedegen en goed onderbouwde besluitvorming mogelijk maakt.  
  • na besluitvorming tijdens de realisatie de kwaliteit bewaakt, waar nodig risico’s signaleert, het uiteindelijke resultaat test en adviseert over wel of niet live gaan. 

Daarbij voortdurend de benodigde afstemming en samenwerking bewakend met alle relevante stakeholders. En dit laatste blijft doen tijdens gebruik en beheer. 

 

Omdat we in een ‘mensenvak’ zitten is stakeholder-/relatiemanagement een van de belangrijkste ‘steunpilaren’ voor goed Functioneel Beheer. En dat gaat alleen lukken als we ervoor zorgen dat we niet achter een scherm blijven zitten. 

Kortom: de toegevoegde waarde van Functioneel Beheer zit vooral in rollen als adviseur, kwaliteitsborger en regisseur t.b.v. de informatievoorziening voor de business. En deze rollen kunnen worden ingevuld onafhankelijk van gebruikte standaarden of methodieken. Deze laatste zullen hooguit van invloed zijn op de wijze waarop de concrete activiteiten worden uitgevoerd, maar de rollen blijven hetzelfde. En daarmee de toegevoegde waarde. 

 

Natuurlijk zul je incidenten nooit helemaal kunnen voorkomen, en blijft het oplossen daarvan onderdeel van het vakgebied. Maar door de geschetste rollen goed in te vullen zul je wel het aantal incidenten kunnen minimaliseren, waardoor je je energie vooral kunt steken in de zaken die echte toegevoegde waarde leveren en waarmee je Functioneel Beheer echt op de kaart zet.

 

Nog even terugkomend op de titel:

 

FUNCTIONEEL BEHEER OPHEFFEN? ECHT NIET!

ONLINE IV COMMUNITY

Wil je eens met Bert van gedachten wisselen of ervaringen delen met vakgenoten? Schrijf je dan nu direct (gratis) in voor de online IV community! 

 

SCHRIJF JE GRATIS IN VOOR DE ONLINE IV COMMUNITY

Kom ook naar de Pizzasessie XL. Al 8 jaar hét kennisevent in ons vakgebied.

Op 21 mei 2024 vindt de Pizzasessie XL plaats. Zo'n 400 vakgenoten komen samen om te verbinden, inspiratie op te doen en om aan de slag te gaan met de laatste ontwikkelingen in het vak.

Lees meer over de Pizzasessie XL

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.